De Food and Friends Gouden Kookboek vakjuryprijs

Chin. Ind. Rest. Kookboek winnaar van de Food and Friends Gouden Kookboek vakjuryprijs 2023!

Uit alle 71 kookboekinzendingen stelde de onafhankelijke jury een shortlist samen van 6 top-titels die in aanmerking kwamen voor de juryprijs van het Food and Friends Gouden Kookboek 2023. Stuk voor stuk juweeltjes, allemaal met een eigen stijl en heel uiteenlopende onderwerpen. En de winnaar is bekend! Tijdens de prijsuitreiking bij het Miele Experience Center ontvingen de makers van het Chin. Ind. Rest. de Food and Friends Gouden Kookboek 2023-prijs. ‘Met dit kookboek wilden we de grote ambacht en liefde die achter de Chin. Ind. Rest.-keuken steekt, laten schitteren. Heel veel dank voor deze prijs, niet alleen namens ons, Ka Fai, Danny, Sun en Yan Ting maar ook namens alle Chin. Ind. Rest. van heel Nederland en Vlaanderen’

Het boek is van grote culturele, gastronomische en historische waarde en behandelt een keuken die tot het hart van het culinaire erfgoed van de Lage Landen behoort. Het laat overtuigend zien waarom de Chinees-Indische restaurantcultuur in 2020 aan de lijst van Nederlands immaterieel erfgoed is toegevoegd. Met een mooie inleiding over de geschiedenis van deze keuken, persoonlijke portretten van ondernemers en koks én een schat aan gerechten – die iedere thuiskok uitnodigt om de keuken in te gaan – is dit de onbetwiste winnaar. Werkelijk alle klassiekers van het afhaalmenu passeren de revue. What happens behind the doorgeefluik stays behind the doorgeefluik gaat niet langer op.

Genomineerd voor de vakjuryprijs waren dit jaar:

 • Chin. Ind. Rest. Kookboek | Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li, Yan Ting Yuen | Nijgh & van Ditmar – Dit mag met recht de canon van die Chin. Ind. keuken worden genoemd. What happens behind the doorgeefluik stays behind the doorgeefluik gaat niet langer op.

• Van Wafel tot Koek | Regula Ysewijn | Carrera – We hebben hier te maken met een unieke collectie recepten voor feestelijke koeken, wafels en vlaaien uit de Lage Landen – me t interessante achtergrondverhalen.

• Jiwa | Carl Lemette, Mas van Putten | Nijgh & van Ditmar – Dit is funky fusion met een Indo-Moluks-Europese groove. Er wordt gewokt, gestoomd, gebakken, gefrituurd en gerookt, en als bonus: gelachen e n gedanst.

• Hommage | Sergio Herman | Nijgh & van Ditmar – De onuitputtelijke passie voor mosselen spat van de pagina’s af. Wie het kookboek leest, raakt haast als vanzelf net zo verliefd op de mossel als Sergio Herman.

• Wntrlust | Wout Hendrickx, Debby De Mangelaere, Elise Van de Poele | Pelckmans – Bloemkoolchowder anyone? Of liever een pompoenpanzanella of choucroutekroketje? Winters comfortfood wordt hier naar een hoger niveau getild.

• De keukens van Oekraïne | Olia Hercules | Kosmos Uitgevers – Een kookboek over de rijke keukens van Oekraïne. Het bevat een schat aan achtergrondinformatie over de culinaire geschiedenis en gebruiken van dit enorme land.

Lees hier het hele juryrapport

De Jury

De jury van de Food and Friends Gouden Kookboek vakjuryprijs bestaat dit jaar uit:

Nadia Zerouali – voorzitter

Nadia is kookboekenauteur, oud-winnaar van het Gouden kookboek en onder andere

tv-chef en presentator. Ze is geboren en getogen in Winterswijk, met roots in Marokko. Al op jonge leeftijd ontdekte zij de liefde voor eten. Samen met haar moeder was ze altijd aan het bakken en koken en leerde ze thuis de traditionele Marokkaanse gerechten. Verbinding via het keukenraam is wat Nadia drijft. Dit komt ook tot uiting in haar werk als ambassadeur van Flevocampus en co-founder van LowFood. Daarnaast runt Nadia in Amsterdam samen met Samira Dahmani de Couscousbar en is ze partner in Nadia & Merijn’s SOUQ, een Arabische productlijn.

Sacha de Boer

Sacha is voormalig journalist, visueel verhalenverteller en fotograaf. Ze kreeg bekendheid als een van de vaste gezichten van het NOS Journaal. Naast haar werk op de redactie van het achtuurjournaal werkte zij freelance als fotograaf. Na 25 jaar op nieuwsredacties te hebben gewerkt, ging ze fulltime fotografen, en met succes. Sacha fotografeert vooral portretten, documentaire- en foodfotografie. Ze heeft 3 kookboeken gemaakt met driesterrenchef Jacob-Jan Boerma: Down to Earth, Back tot Basics en Less is More. Haar laatst verschenen kookboek is Joie de Vivre, een ode aan de Franse keuken (2020) met 10 topchefs onder wie Jonnie Boer, Margo Reuten, Erik van Loo en Ron Blaauw. Sacha is een fanatieke hobbychef en gaat graag uit eten.

Casper van Dijk

In het leven van Casper van Dijk vormen gastronomie en boeken het Leitmotiv. Casper studeerde rechten en bedrijfskunde en doet daar tot zijn vreugde bijna niets meer mee. Na een loopbaan als onder meer wetenschappelijk uitgever gooide hij zo’n 15 jaar geleden het roer om. Hij begon een loopbaan in de culinaire wereld, als bedrijfsleider in een traiteur, annex delicatessen- en wijnhandel. Ondertussen bouwde hij verder aan zijn verzameling boeken over eten en drinken. De keukens van Midden-Europa hebben al heel lang zijn bijzondere belangstelling. Momenteel werkt hij als boekverkoper bij boekhandel Kramer in Winterswijk. Daar houdt hij zich voornamelijk bezig met de kookboeken.

Jeroen Doucet

Jeroen maakt samen met Jonas Nouwen de succesvolle foodpodcast Wat Schaft De Podcast. Jonas en Jeroen zijn al dertig jaar vrienden en trokken 4 jaar geleden de stoute schoenen aan om een podcast te maken over hun gedeelde liefde voor de keuken. De inmiddels 96 afleveringen worden ondersteund met een uitgebreide website, nieuwsbrief, social media, een Discord server en workshops. Jonas en Jeroen kunnen dit doen naast hun werk als media ondernemers en consultants, dankzij een groot team vrijwilligers en hun community De Brigade.

Minta Nicolai

Minta komt uit een culinair nest. Haar ouders hadden een besloten restaurant aan huis. Haar moeders voorliefde was de mediterrane keuken, waar haar vader passende wijnen bij zocht. Na haar studie volgde ze de opleiding tot vinoloog aan de Wijnacademie waarna ze onder andere ‘Hoge hakken aan de wijn’ schreef. Na een aantal jaren in de wijnwereld gewerkt te hebben richtte ze zich meer op het culinaire. Zo creëerde ze o.a. culinaire concepten en content voor de televisieprogramma’s KRO’s Kookschool en Bake my Day, was culinair redacteur en ‘wijngezicht’ bij Allerhande en later adjunct-hoofdredacteur bij delicious. magazine. Na zes delicious. jaren keerde ze vorig jaar terug naar MPG, als content lead Allerhande.

Sander Overeinder

Sander begon zijn carrière als leerling bij De Kersentuin, Christof en Restaurant Vermeer – allen 1 Michelin Ster-etablissementen in Amsterdam – waarna hij drie jaar in San Francisco werkte voor onder anderen Alice Water – Chez Panisse, Wolfgang Puck – Postrio, Traci Des Jardins – Rubicon. In 1997 opende Sander zijn eerste restaurant in de Amsterdamse Jordaan: Summum, dat destijds ‘Soho in Amsterdam’ werd genoemd. In 2003 richtte hij het succesvolle Club 11 op in het voormalige hoofdpostkantoor naast Amsterdam CS en was hij tot 2007 mede-eigenaar. In dat jaar opende hij Restaurant As (tot 2020) in het Beatrixpark te Amsterdam, met als filosofie en leidraad: lokaal van kop tot staart, een eetbare tuin, bijenvolkeren, 2 varkens en enkele kippen. In 2013 (tot 2019) begon hij Vuurtoreneiland op het Markemeer samen met Brian Boswijk. In 2021 opende restaurant VRR de deuren, samen met Stadsbakkerij As aan de Conradstraat 471 in Amsterdam waarvan Sander mede-eigenaar is.

Barbara Serulus

Barbara is culinair journalist voor De Standaard Magazine en Knack Weekend. Ze schrijft artikelen en reportages, ontwikkelt recepten en mag in het hele land haar voeten onder tafel schuiven voor restaurantrecensies. Gedreven boeren, visionaire toekomstdenkers en heldhaftige ambachtsmensen doen haar hart sneller slaan. Daarnaast schreef ze ook boeken, zoals De Helden van het Echte Eten, met verhalen over ambitieuze ambachtsmensen, Bruis, een handleiding voor wie wil leren fermenteren en Diner, een kookboek met menu’s voor onvergetelijke etentjes.