De vakjury-prijs

De genomineerden voor de vakjuryprijs zijn bekend! Deze zes boeken maken kans op de Food and Friends Kookboek van het Jaar vakjuryprijs die we op 16 november a.s. bekend maken.

Lees hier het volledige juryrapport met daarin de lovende woorden over deze genomineerde boeken.

De vakjury;

Met veel genoegen presenteren wij onze Food and Friends Kookboek van het Jaar-vakjury: 5 professionals, met ieder een eigen expertise.

Lyan van Furth – fotograaf
Na 18 jaar een eigen mediaburo te hebben gehad, heeft Lyan ruim 8 jaar geleden de overstap gemaakt naar zijn andere passie: het fotograferen van eten! Hij fotografeert in veel sterren-restaurants. Zelf kookt hij iedere dag en gebruikt zoveel als mogelijk, eerlijke en zuivere producten. In 2019 en 2020 won hij de Foodelia Awards die gezien worden als de Oscars voor de beste culinair fotografen ter wereld.

Dana Ploeger – journalist
Dana Ploeger is journalist en heeft haar eigen Journalistiek Buro. Ze schrijft voor dagblad Trouw en vaktijdschriften over o.a. voeding en gezondheid. In de zaterdagbijlage Tijdgeest heeft zij om de week een vaste kookboekenrubriek. Daarnaast werkt zij als biografisch coach in haar eigen coachpraktijk. Tot rust komt ze in de keuken, waar ze het liefst plantaardig kookt.

Bart van Berkel, chef en winnaar masterchef 2014
Bart van Berlkel is chef & cateraar van restaurant Petossi in Haarlem, ambassadeur van Dutch Cuisine, winnaar van Masterchef Holland en auteur van het kookboek “Ontdek het geheim van de chef”.  Bart laat zich inspireren door internationale smaken en lokale producten uit het seizoen. In zijn boek schreef Bart haalbare recepten voor thuis gebaseerd op gerechten van internationale bekende sterrenchefs.

Bibi Loomans, redactiecoördinator culinair Koffietijd bij Talpa
Bibi Loomans is 25 jaar en culinair redacteur bij Koffietijd. Dat wil zeggen dat zij, samen met haar team en hun kok London Loy, dagelijks bepaalt wat zij koken in het programma om hun kijkers te inspireren. Bibi maakt er een sport van om de leukste culinaire gasten in de show te bemachtigen. Al het culinaire komt aan bod, van de laatste trends, duurzame ontwikkelingen tot aan de nieuwste kookboeken. Als echte Brabantse bourgondiër is zij, ook als zij niet aan het werk is, alleen maar bezig met eten.

Jan-Hein Wierts, product manager Nederlands boek bij de Audax group
Jan-Hein is 62 jaar en reeds meer dan 30 jaar werkzaam binnen het boekenvak. Naast het inkopen van boeken zijn zijn hobby’s; reizen, koken en genieten van het Bourgondische leven. Mooi culinair eten in combinatie met een mooi glas wijn is voor hem het ultieme genieten.