12 x gezonde bakrecepten

19 januari

Wil je genieten van heerlijke baksels, maar dan wel gezond? We hebben twaalf gezonde bakrecepten voor je, zodat je elke dag een klein óf groot feestje kunt vieren.

1. Pompoenbrood met pecan-kaneel kruimels

Dit fantastische brood staat bol van de ingrediënten die stuk voor stuk enorm lekker en gezond zijn. Denk aan amandelmeel, havermeel en pecannoten. Hiermee krijg je gezonde vetten, koolhydraten en eiwitten binnen.

2. Muffins met zoete aardappel en spinazie

Deze muffins smaken zachtzoet door de toevoeging van zoete aardappel en dadels. Beide bevatten behoorlijk wat vezels en dat maakt dat je deze zoete broodjes vaker kunt eten dan je lief is. Spinazie zorgt ervoor dat je deze traktatie met recht ultragezond mag noemen.

3. Appelcake

Een heerlijke appelcake op basis van een hele gezonde graansoort, namelijk haver. De appelmoes hierin zorgt zowel voor zoetheid als voor het binden van alle lekkere en gezonde ingrediënten. Koek- en speculaaskruiden zijn verantwoordelijk voor een natuurlijke zoete smaak en walnoten maken de bovenkant van de cake heerlijk krokant.

4. Raw chocoladetaart met frambozen

Deze taart hoeft niet eens te oven in. Je geniet daardoor optimaal van de gezondmakende invloed van rauwe cacao. Dit heerlijke gebak heeft overigens nog meer gezonds in petto. Wat dacht je van cranberries, noten, mesquitepoeder en lucuma? Ook de frambozen niet vergeten. Deze vruchtjes zijn bijzonder vezelrijk en bevatten veel antioxidanten.

5. Bietenmuffins

Bietjes zijn ontzettend gezond. Ze bevatten niet alleen behoorlijk wat mineralen, vitamine C en B-vitamines, ze zijn ook rijk aan nitraat, dat goed is voor onze bloedvaten. Met deze lekkere muffins krijg je een shot van deze stoffen binnen, samen met de voedingsstoffen uit de andere gezonde ingrediënten. Want ja, er is meer dat deze bietenmuffins gezond maakt!

6. Chocolade-bietencake

Een verrukkelijke tulband van amandelmeel en rauwe cacao, waarin bietjes verstopt zijn. Deze groente zorgt voor de meest gezonde voedingsstoffen. De zoete smaak komt van natuurlijke zoetstoffen, waarvan kokosbloesemsuiker het gezondst is.

7. Kikkererwten-quiche met rode biet en feta

Een rijk gevulde quiche vol groenten met een gezonde bodem van havermout en kikkererwten. Turkse yoghurt voegt verzadigende eiwitten toe en geeft de quiche een heerlijke smaak. Een fantastisch gerecht dat zelfs in een koolhydraatarm eetpatroon past.

8. Aardbeien cheesecake met pittenbodem

Als je dacht dat een heerlijke en gezonde cheesecake niet bestond, dan heb je deze aardbeiencheesecake nog niet geproefd. De bodem bestaat uit knapperige pitten, die veel gezonde vetten en eiwitten bevatten. De topping van Griekse yoghurt en aardbeien is heerlijk romig van smaak en levert eveneens gezonde eiwitten en vetten.

9. Hartige muffins met zeewier

Wat dacht je van hartige muffins? De basis bestaat uit volkoren speltmeel, dat behoorlijk wat gezonde vezels levert. Ook de kruiden voegen vezels – en daarnaast lekker veel smaak – toe. Gedroogde zeesla geeft de muffins een zilte toets, bevat veel jodium en daarnaast ijzer en B-vitamines. Gezond!

10. Hartige radijsjestaart

Deze heerlijke hartige taart maak je van volkorenmeel. Dat betekent vezels! En die zijn goed. Als je kokosolie gebruikt in plaats van koolzaadolie, krijg je naast de vetten van de volle kwark meer gezond vet binnen. Geitenkaas en slagroom geven deze taart een heerlijke smaak en zorgen eveneens voor vetten die goed verzadigen. Bomvol gezond vet, dus!

11. Vijgentaart met hazelnoten

Een machtig lekkere taart met een bodem van dadels en twee verschillende soorten noten. De crèmevulling bestaat uit een heerlijke mix van cashewnoten, ahornsiroop en kokosmelk. Met vijgen is het helemáál een feest. Niet alleen voor je smaakpapillen, maar ook voor je gezondheid. Vijgen zijn namelijk enorm vezelrijk en bevatten veel vitamines, mineralen en krachtige antioxidanten.

12. Notenbrood met zaden & pitten

Heb je zin in een stevig broodje vol voedingsstoffen? Maak dan dit notenbrood met zaden en pitten. Naast eieren, rozijnen en kokosolie vind je er enkel noten, zaden en pitten in. Puur gezond!

Credits tekst: Annemiek van Puurfiguur


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Algemeen
Meer Algemeen
Gratis nieuwsbrief