Zoete aardappelsoep met pitabroodjes

Intro

De knolselderij is familie van de bleekselderij en bladselderij en vormt de basis voor deze smaakvolle soep. De zoete aardappels en de pitabroodjes maken er een volledig gerecht van. Heerlijk voor als het koud is, maar ook super smaakvol als afsluiter van een warme lentedag. Eet smakelijk! 

Ingrediënten

10 personen

• 1 knolselderij

• 2 zoete aardappels (yams)

• 1 ui, gesnipperd

• 1 teen knoflook, gesnipperd

• 2 el bakolie

• 1 friszure appel, in blokjes

• 1 tl venkelzaad

• 2,4 l groentebouillon

• 2 el sumac (Turkse winkel)



Avocadospread

• 2 avocado’s

• sap van 1 limoen

• 1 el crème fraîche

• 1 teen knoflook, gehakt

• 1 bosje koriander, gehakt

• 10 pitabroodjes

Bereiding



1 Schil de knolselderij en de zoete aardappels en snijd ze in stukjes.Fruit de ui, de knoflook, de appel en het venkelzaad in de bakolie glazig en voeg de knolselderij en de zoete aardappels toe. Bak even op hoog vuur en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat in ca. 30 min. zachtjes gaar koken. Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout. Zeef de soep door een bolzeef en duw de puree er met de bolle kant van een lepel doorheen.

2 Besprenkel het vruchtvlees van de avocado’s met limoensap en prak het fijn met de crème fraîche. Voeg de knoflook toe en breng op smaak met peper en zout. Rooster de pita’s en snijd ze in puntjes.

3 Bestrooi de soep met sumac en geef er de avocadospread en pitapuntjes bij. 

Recept Jankees Roggeveen
Fotografie Willem Groeneveld

Psst…
Op zoek naar meer soeprecepten? 
Zo maak je super-soepen!