Klassieke tarte tatin met roomijs

Ingrediënten

6 personen
• bloem
• 1 bladerdeeg op rol
• 100 g fijne kristalsuiker
• 100 ml calvados
• merg van 1 vanillestokje
• 5 kleine appels (ca. 800 g), zuur en zoet, geschild, dwars doorgesneden, klokhuis verwijderd
• 50 g boter, in blokjes

Bereiding

Is het geen plaatje, deze klassiek Franse omgekeerde appeltaart? De karamel en frisse appel vormen een perfecte smaakcombinatie. Serveer lauwwarm met een bol roomijs. Genieten!  

1 Verwarm de oven voor op 190˚C.

2 Doe suiker, calvados, vanillemerg en -stokje in de pan. Los de suiker op en kook tot een lichtbruine karamel.

3 Roer de appels erdoor; kook 5 minuten tot ze zacht zijn. Roer de boter erdoor en leg het bladerdeeg erop. Overhangende randen in de pan duwen met een lepel.

4 Bak 25-30 minuten, of tot de tarte goudbruin is. Leg nu een groot bord op de pan en draai het geheel snel, maar voorzichtig om. Gebruik een ovenwant! Laat iets afkoelen. Serveer met crème fraîche of ijs.

Fotografie en recept Jamie Oliver