Je kent hem vast wel, want inmiddels is hij net zo beroemd als de bloody mary, sex on the beach of een frisse GT: de espresso martini. Perfect als after dinner cocktail na een dinertje. Hij is romig, zoet en geeft je een kick door de koffie – ja, dat etentje wordt geen vroegertje, nee sterker nog, het wordt gegarandeerd een feestelijk latertje!
Suikersiroop
Verhit 500 g kristalsuiker en 250 ml water in een pannetje op middelhoog vuur, maar laat het niet koken. Roer tot de suiker is opgelost en laat afkoelen. Zeef de siroop. Meng met 50 ml vodka en roer goed door. Bewaar maximaal 3 maanden in een afgesloten fles in de koelkast. Laat voor een non-alcoholische cocktail de vodka achterwege. De siroop is dan beperkt houdbaar.
Vanillesiroop
Halveer 2 vanillestokjes en hak ze fijn. Verhit 500 g kristalsuiker, 250 ml water en de vanillestukjes in een pannetje op middelhoog vuur, maar laat het niet koken. Roer tot de suiker is opgelost en laat afkoelen. Zeef de siroop. Meng met 50 ml vodka en roer goed door. Bewaar maximaal 3 maanden in een afgesloten fles in de koelkast. Laat voor een non-alcoholische cocktail de vodka achterwege. De siroop is dan beperkt houdbaar.
Espresso Martini
1. Schenk de vodka, espresso, koffielikeur en suikersiroop in een shaker tin.
2. Vul de shaker tin met ijsblokjes en shake hard.
3. Fine strain de cocktail in het Martiniglas.
4. Garneer met drie koffiebonen.
Wanneer je hard genoeg shaket en verse espresso gebruikt, krijgt deze cocktail een heerlijke schuimlaag waar de drie koffiebonen mooi op blijven drijven. Ben je een beetje een zoetekauw, dan kun je de suikersiroop vervangen door vanillesiroop.
Suikersiroop
Vanillesiroop
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken. Als je geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.