Nu in ‘t seizoen: rucola

30 maart

Wist je dat rucola geen echte slasoort is, maar een koolsoort? Dit pittige blaadje is een bom van vitamine C en wordt volop gebruikt in Italiaanse gerechten.  Al sinds de middeleeuwen wordt het gegeten in het Middellandse Zeegebied, maar oorspronkelijk komt het uit Zuid- Amerika.

n Nederland kennen we rucola sinds 1981, meestal onder de namen raketsla of mosterdkruid. Mocht je in het buitenland ooit ‘rocket lettuce’ op de kaart zien staan, dan weet je nu dat ze hier rucola mee bedoelen.

Rucola kun je bijna het gehele jaar zaaien en tot ver in de herfst oogsten. Het groeit zelfs in het wild! Rucola kun je 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren, maar hoe  jonger en verser het is, des te zachter de smaak. Lange, donkergroene blaadjes zijn soms aan de bittere kant. Mix ze bijvoorbeeld met andere slasoorten zoals botersla of little gem voor een iets neutralere smaak.

De ietwat bittere, nootachtige blaadjes kun je op vele manieren eten. Rucola wordt veelal rauw in salades en in pastagerechten gebruikt, of samen met parmezaanse kaas over een versgebakken pizza gestrooid.  Maar er is zoveel meer mogelijk met  deze groene blaadjes.

Vervang andijvie in je lentestamppot voor rucolablaadjes. Of maak er een pesto van met olijfolie en pijnboompitten.  

Wist je trouwens dat je rucola ook heel makkelijk warm kunt eten? Maak er eens een pakketje van, gecombineerd met een blaadje spinazie, snijbiet en waterkers. Scheur hiervoor de groenten in stukjes. Vouw een dubbel stuk alumfolie doormidden en vouw twee randen dicht, zodat je een klein zakje krijgt. Doe de blaadjes in het zakje en sprenkel er wat olijfolie en citroensap op. Strooi wat zout en peper in het zakje en maak het goed dicht. Wacht to de kooltjes op de BBQ een beetje afgekoeld zijn en leg het zakje vijf minuten op de barbeque.

Mocht je nog een restje in huis hebben, maak er een snelle salade van met tomaat, mozzarella, parmaham, walnoten en honing. Deze smaak- en kleurencombinatie tovert het echte Italië op je bord!

Recepten met rucola:
Spaghettitaart met aubergine & tomaat
Orecchiette met rucola & pecorino
Zalm met mierikswortel
Falafel met tuinbonen
Zucchetti met glutenvrije pasta

Het rucolaseizoen loopt van maart tot en met november. 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief