Nu in ‘t seizoen: broccoli

20 februari

Broccoli, wie is er niet mee opgegroeid? Dit familielid van de bloemkool heeft een relatief pittige, maar ook zachte smaak en daarom geliefd bij jong en oud. In de 17e eeuw werd de groente vanuit Klein-Azië mee naar Italië genomen.

Begrijp je nu waarom de naam ‘broccoli’ zo’n Italiaanse bijklank heeft? Pas in 1979 ging de eerste broccoli de veilingmarkt op in Nederland. En sindsdien is de groene kool niet meer weg te denken uit onze keuken.

Naast de ‘gewone’ broccoli, zijn de paarse broccoli (met asperge-achtige smaak) en bimi (ook wel babybroccoli genoemd) steeds meer in onze gerechten terug te vinden. Broccoli wordt de laatste jaren vaker innovatief geweekt, waardoor er steeds meer variatie in het uiterlijk en de smaak van de groente te vinden is op de markt.

We kunnen broccoli met een gerust hart ‘de groene motor’ noemen. Want broccoli zit bomvol mineralen en vitamines. Volgens de Consumentbond is het de meest vezelrijke groente en goed voor de spijsvertering.

De meest voorkomende bereidingswijze van broccoli is de groente koken. De ideale kooktijd van broccoli is vijf minuten. Hoe langer je hem kookt, hoe zachter de broccoli wordt en dat gaat echt ten goede van de smaak- en eetbeleving.

Naast koken kun je de broccoli ook stomen, roosteren, roerbakken, pureren en wokken. In tegenstelling tot de broccoli koken, blijven bij deze bereidingswijzen de gezonde voedingsstoffen in de broccoli meer behouden. Roerbak je de broccoliroosjes, dan kun je eindeloos variëren qua smaakcombinaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van Oosters gewokte broccoliroosjes met kerrie- en chilipoeder? En geef met sesamzaadjes een extra touch aan je broccoli.

Recepten met broccoli:
Simpele broccolisoep
Broccolisalade met gedroogde vruchten
Zoete aardappel-broccolisoep
Broccoli met soja en gember
Salade vegan greens

Het broccoliseizoen loopt het hele jaar door.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief