Zo maak je calamari

14 juli

Een bord vol krokante, goudkleurige calamari is om van te watertanden. Maar de aanblik van rauwe inktvis is een tikje minder aantrekkelijk. Laat je niet misleiden door wat je ziet.

Inktvis is simpel te bereiden – de organen zijn makkelijk te verwijderen en inktvis ruikt zelden vissig (alleen oude doet dat wel). Het uiterlijk is een goede indicatie van de versheid: vermijd witte, schoongemaakte inktvis, tenzij de visboer ter plekke voor je aan de slag gaat. Neem exemplaren met een intact paars vlies – hoe minder beschadigd, hoe beter. Ga voor middelgroot, met een lichaam van 10–12 cm lang; grotere exemplaren zijn vaak taai, en kleintjes hebben soms weinig smaak.

Als je eenmaal hebt ontdekt hoe eenvoudig het bereiden van inktvis kan zijn, zet je hem misschien vaker op het menu.

Ingredienten

• 3 middelgrote inktvissen
• 150 ml plantaardige olie
• 3 el bloem
• 1 citroen, in partjes

Bereiding

1 Leg de inktvissen op een werkvlak. Trek de tentakels van het lichaam weg, waarmee ook een deel van de inwendige organen wordt verwijderd. Snijd de tentakels net boven het punt waar ze samenkomen af en was ze grondig. Peuter alles uit de inktvis wat is achtergebleven, en gooi het weg.

2 Haal het paarse vlies met je vingers van de vis af, of schraap het er voorzichtig af met een mes tot je witte lichaamszakjes hebt (een vleug roze is normaal). Snijd de ‘vleugels’ eraf en snijd ze dan doormidden. Spoel ze af onder koud water om alles wat er mogelijk in zit te verwijderen.

3 Voor gebakken calamari snijd je de lichaamszakjes in ringen en snijd je elk bundeltje tentakels doormidden. Als je iets anders
maakt, volg dan het betreffende recept. Nog een mogelijkheid: snijd de lichaamszakjes in platte rechthoekjes. Kerf een ruitpatroon aan de binnenkant, zodat de stukjes omkrullen tijdens de bereiding

4 Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg zout en peper toe aan de bloem en wentel de inktvisringen en -tentakels erdoor; schud de overtollige bloem eraf. Laat de inktvis voorzichtig in de hete olie zakken en bak de calamari in 3–4 minuten goudbruin; keer ze af en toe om. Neem ze met een keukentang uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Het bakken zal in porties moeten gebeuren. Serveer de calamari heet, besprenkeld met wat citroensap en met extra zout.
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Categorie
Meer Categorie
Gratis nieuwsbrief