Wat is het verschil tussen cupcakes en muffins?

28 juni

Een cupcake en muffin zijn allebei een klein gebakje. Vaak worden deze op feestjes geserveerd in een klein ijzeren of papieren bakje. Zelfgemaakte cupcakes en muffins doen het altijd goed op een feestje. Deze zoete snack is de perfecte portie voor één persoon en is minstens zo lekker als een stukje taart. Vaak worden cupcakes en muffins door elkaar gehaald. Benieuwd wat het verschil is tussen deze twee hapjes? In het volgende artikel leggen we je het verschil uit.

De ingrediënten en bereidingswijze 

Cupcakes en muffins bestaan allebei uit dezelfde ingrediënten. Ze bestaan allebei uit een beslag mix van suiker, eieren, boter en bloem. Het verschil zit hem in de hoeveelheden en bereidingswijze. Een cupcake heeft van elk van de ingrediënten precies één kopje nodig. Dus één kopje bloem, één kopje suiker, één kopje ei en één kopje boter. Dit is ook waar de naam vandaan komt. De muffin heeft daarentegen in verhouding vaak minder suiker en meer bloem. Ook verschilt de bereidingswijze van elkaar. In het beslag van de cupcakes worden alle ingrediënten met een mixer geklopt tot er een glad beslag ontstaat. Het beslag van de muffin is echter veel grover. Dit komt omdat de natte ingrediënten en de droge ingrediënten los van elkaar met een spatel worden gemengd. Vaak proberen mensen dit beslag heel glad te krijgen. Dit zorgt ervoor dat de muffin snel uitdroogt. Doe dit dus niet!

Versieren met verschillende toppings

Als het gaat om het uiterlijk, is het grootste verschil te zien in de topping. Cupcakes kunnen op de meest gekke manieren versierd worden. Vaak zie je een grote toef frosting in allerlei verschillende kleuren. Deze kunnen worden afgemaakt met sprinkles, hagelslag, glitters of bijvoorbeeld discodip. Dit wordt nooit gedaan bij muffins. Het beslag van de muffins kan soms wel chocolade snippers of bijvoorbeeld fruit bevatten. Dit geeft de muffin een unieke smaak. 

Cupcakes zijn daarom erg geschikt voor themafeesten. Je kunt met de versiering zo creatief zijn als je wil. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan spookjes cupcakes voor Halloween, voetbal cupcakes tijdens het WK, hartjes cupcakes tijdens Valentijnsdag, sneeuwpop cupcakes voor het kerstdiner en ga zo maar door.

Nu weet je het verschil tussen een cupcake en een muffin. Weet jij al welke jouw favoriet is? Test het tijdens het volgende feestje uit en ga zelf aan de slag met het maken van deze heerlijke gebakjes.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Tips
Meer Tips
Gratis nieuwsbrief