Vorarlberg: vol levenslust

9 mei

We vallen maar meteen met de deur in huis: we zijn groot fan van Vorarlberg! Deze prachtige regio in Oostenrijk ligt vlakbij de grens van Zwitserland, Duitsland en Liechtenstein. Met haar imposante bergen, glooiende alpenweiden, bossen, meren en rotsachtige pieken kan je er je geluk niet op. Maar ook als culi-lover is deze regio een must om een keer te bezoeken, of het nu winter is of zomer.
 

Vorarlberg is een van de regio’s waar je de lange traditie van verse regionale producten terugvindt. Zowel de luxe restaurants als de kleine eethuisjes in de bergen serveren eten van hoge kwaliteit. Het geheim? De samenwerking met de lokale boeren en het gebruik van seizoensproducten zorgen voor de meest lekkere gerechten. Denk bijvoorbeeld aan deze traditionele Voralberg Kässpätzle, té lekker. Naast fantastische restaurants vind je in deze regio ook foodfestivals en culinaire (wandel)tochten die je dit stukje Oostenrijk doen ontdekken – een regelrechte aanrader!
 
We nemen je hierna mee door Voralberg, zodat je alvast een beetje kunt voorproeven. Welke van deze regio’s komt op jouw vakantiebucketlist? We zijn benieuwd!
 
Montafon
Actief de natuur in de bergen verkennen, interessante feiten over de regionale cultuur van het leven ontdekken, genieten van het comfort en de lekkernijen: in het Montafon, het meest zuidelijke dal van Vorarlberg, is het elke dag weer fijn. Je vindt hier de hoogste berg van Vorarlberg: de ruim 3300 meter hoge Piz Buin. In het dal zie je veel leuke, authentieke hutten, vlak in de buurt van gezellige dorpen waar je bijzondere activiteiten kunt ondernemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van wandelen met lama’s of een bezoek aan de bewegingsberg Golm? Jong en oud kan zich hier uitleven. 
 
En qua eten kun je zowel in het dal als in de bergen genieten van lekkere gerechten uit de regionale keuken. Van het ontbijt in de bergrestaurants en hutten tot het gourmetmenu in het dal; gastheren en koks weten hoe ze hun gasten met iets bijzonders moeten verwennen. Bij verschillende bergboerderijen in dit gebied vind je speciale kazen, zoals de typische Montafoner ‘Sura Kees’. Deze pittige, magere kaas is een regionale specialiteit die al eeuwenlang geproduceerd wordt in dit meest zuidelijke dal van Vorarlberg. Nog een tip: ga lekker wandelen over de Gantekopf en ontdek te voet de smaaksensatie van deze streek.
 
Brandnertal, Klostertal en Großes Walsertal
Drie dalen, drie verhalen. Rondom de Alpenstad Bludenz nodigen drie bergdalen gezinnen en sportfanaten uit voor activiteiten vol afwisseling: het Brandnertal, het Klostertal en het biosferenpark Großes Walsertal. Het Brandnertal is favoriet bij families met kinderen. Er zijn hier verschillende routes die je interactief kunt afleggen om zo met het hele gezien de geheimen van de bergnatuur te verkennen. In het Großes Walsertal tref je ongerepte natuur en uitnodigende wandelpaden, en in het Klostertal vind je zelfs in het hoogseizoen nog rust met veel wandelpaden langs het water.
 
Het grote aantal gastheren en -vrouwen verwennen je met de lekkerste specialiteiten uit de regionale keuken. Haak bijvoorbeeld aan bij het Sommerkulinarium in het Biosferenpark Großes Walsertal en wandel van gang naar gang. Geniet op verschillende locaties, op de alm, in een berghut en in het biosphärenpark.haus, van de typische streekgerechten. Er wordt in dit deel van de regio een authentieke bergkaas gemaakt, de Walserstolz. Het ruikt verleidelijk en het smaakt heerlijk – een bezoek aan deze bijzondere plek is er dan ook een voor op je wensenlijstje! Of leer de culinaire kant van het Brandnertal en Klosertal kennen. Zo geniet je bij Genusserlebnis Brandnertal van vijf gangen bereidt door vier creatieve chefs uit het Brandnertal en een gastchef. Of laat je verrassen door een menu samengesteld van regionale producten tijdens een Klostertaler Genusstour. Kortom genoeg te proeven dus!

Kleinwalsertal
Klein maar fijn en met een unieke ligging. Dit dal wordt omringd door 36 bergtoppen van maar liefst 1000 meter hoog en is over de weg alleen vanuit Duitsland bereikbaar. Je kunt hier wandelen, mountainbiken, genieten van de schoonheid van de bergnatuur en heerlijk ontspannen. Daarbij nodigt Kleinwalsertal je uit om te proeven van de smakelijkste gerechten uit de regionale keuken.
 
Ga op pad en volg een van de tientallen bergroutes die voor ieder niveau zijn uitgestippeld. En misschien wel dé tip: laat je dag in ieder geval eindigen met culinaire hoogstandjes (denk aan rund- en wildspecialiteiten, lekker-lekker!). Waar deze lekkernijen vandaan komen, kom je te weten tijdens een heerlijke wandeling met gids, inclusief proeverijen. Maak bijvoorbeeld een e-biketocht naar een berghut waar een regionale specialiteit lokt: Vorarlberger Riebel, een stevig en zoet gerecht van maisgriesmeel.
 
Lech Zürs am Arlberg
Zeg Lech en je weet waar Arlberg ligt. Bergsporters, natuurgenieters, cultuurliefhebbers, fijnproevers of ondernemende gezinnen: wat je ook bent, voor jouw perfecte vakantie in de bergen zit je in het kleine bergdorpje Lech Zürs am Arlberg goed. Daarnaast is dit ‘Weltgourmetdorf’ een ware culinaire traktatie. Behalve adembenemende natuur kent Lech Zürs namelijk de grootste dichtheid aan ‘Haubenrestaurants’ (Gault&Millau). Dit is dan ook de reden dat veel fijnproevers naar Arlberg komen. Hier kun je genieten van een combinatie van eersteklas kookkunsten, authentieke gastvrijheid en een ambiance die de charmes van een klein bergdorp heeft weten te bewaren. Traditionele hutten en eenvoudige gerechten zijn hier evengoed te vinden als haute cuisine, het is allemaal een kwestie van (jouw) smaak.
 
Bregenzerwald
Last but not least is er het Bregenzerwald, een prachtig dal met een heel eigen karakter. Authentiek, kleinschalig, verre van massaal en met genoeg variatie om je vakantie te vullen. Dit gebied is populair bij zowel natuurvrienden als liefhebbers van verfijnde cultuur, architectuur en al het goeds uit de keuken en wijnkelder. De regionaal geïnspireerde keuken verwent je hier met heerlijke gerechten. Maak kennis met de culinaire lekkernijen van het Moorse landschap tijdens een van de culinaire wandelingen gegeven door lokale restaurateurs. Hop van het van ontbijt naar de lunch en bewaar nog een gaatje voor het diner én dessert.
 
Handig is de Bregenzerwald Gäste-Card. Als je drie of meer nachten in het Bregenzerwald verblijft, ontvang je deze ‘toegangskaart’ voor alle bergbelevenissen. 
 
Bonustip: FAQ Bregenzerwald is een forum met een festival achtig karakter. Hier worden in het eerste weekend van september goed eten, muziek en vooral goede gesprekken bij elkaar gebracht. Er klinkt goede muziek en je wordt verwend met heerlijke gerechten. Dus, ben je begin september over in het Bregenzerwald, vergeet hier dan niet een kijkje te nemen!
 

Copyright: Daniel Zangerl / Lech Zürs Tourismus GmbH
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food & Travel
Meer Food & Travel
Gratis nieuwsbrief