Nu in 't seizoen: bleekselderij

36/2015
20 aug 2015
Stond de bleekselderij vroeger alleen bekend als kookgroente, zien we hem nu steeds meer rauw in een frisse salade. Maar deze knapperige variant van de selderijfamilie laat zich graag met andere ingrediënten van zijn beste kant zien. Lees hieronder meer over deze selderie, waar je ook tips vindt om deze (stugge) stengel klaar te maken.
 
De selderij kwam in de 17e eeuw van Italië naar Nederland, en het was een blijvertje. We kennen drie soorten: de knolselderij, snijselderij én de bleekselderij. Alle drie supergezond en absoluut geen dikmakertjes. Maar er zijn ook verschillen: zo is de knolvariant mild van smaak en wordt alleen de stoppelknol gegeten. Van de snij- of bladselderij gebruiken we zowel het bladgroen als de stengel, en van het bleke broertje eten we enkel de c-vormige stengel. Over die laatste vertellen we je graag een beetje meer.
 
De smaak van bleekselderij heeft veel weg van platte peterselie, maar dan sterker. Hij bevat veel vitamine B en C, en is bovendien caloriearm. Kook, bak, stoof of eet hem rauw zoals de Amerikanen, die hem graag met veel lawaai opknabbelen. Dit stengelgewas moet je wel even flink schillen en verlos ‘m van de stugge draden binnenin. Hoe je dat doet? Snijd het plukje groen van de bovenkant en haal het buitenste jasje er met een dunschiller af. Knak net voor de top de stengel door richting de bolle kant.
 
Bleekselderijseizoen
Je kunt de bleekselderij het hele jaar door kopen, maar is op z’n best in juni tot en met eind november.
 
Perfecte smaakcombinaties
De bleekselderij laat zich graag combineren, bijvoorbeeld zo:
 
Blauwe kaas en bleekselderij
Een contrast waar je u tegen zegt, maar overheerlijk. Probeer deze side dish is met bleekselderij, kruiden en roquefort. Of ga voor een bleekselderij-spinazierisotto met gorgonzola. Durf jij?
 
Kastanje en bleekselderij
Niet alleen lekker samen, maar ook nog eens dezelfde kooktijd. Ideaal voor het maken van deze kastanjesoep met bleekselderij, gesnipperd uitje en aardappelblokjes.
 
Ei en bleekselderij
Een klassieke combinatie. Houd het simpel met dit recept: bleekselderijsalade, feta en ei
 
Schaal- en schelpdieren én bleekselderij
In deze combinatie zien we de bleekselderij vaak terug in wups: wortel, ui, prei en selderij. Combineer met deze heerlijke mosselen, prei en whisky, of vissoep met schaal- en schelpdieren

 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren


  • Reageren

    Verzenden
Kooktips

Meer Kooktips
Eat Happy van Melissa Hemsley

Lees het interview met Melissa Hemsley en maak kans op haar nieuwe boek Eat Happy.
 
 

Hi foodlover,

Wat leuk dat je op de gloednieuwe site foodandfriends.nl bent beland! Vanaf nu af aan kan je hier lekker rondgluren tussen de recepten van bekende chefs en upcoming culi-lovers, kies voor een snel doordeweeks gerecht en laat me je een handje helpen om flink uit te pakken voor een diner met vrienden en familie. Want of je nu een bakkoning bent of niet verder komt dan een eitje bakken, op foodandfriends.nl vind je tips en tricks om ieder gerecht te laten slagen.

Vergeet niet om je ook in te schrijven voor de nieuwsbrief, dan houd ik je op de hoogte!

Liefs, Lot

foodandfriends.nl