Nu in ‘t seizoen: prei

21 januari

Prei, van november tot april is hij op z’n lekkerst! Met zijn overlappende bladeren is de prei milder en zoeter dan zijn familielid de ui. Of je hem nu smoort of bakt in de pan of oven: prei voegt een verukkelijke smaak toe aan vele gerechten.

Kies in plaats van megagrote exemplaren liever kleine tot middelgrote preitjes met een stevige witte onderkant en donkergroene bladeren, die zijn zoeter en zachter van smaak. Gebruik grote preien in soepen en stoofpotjes.

Bewaar prei – ongewassen – in plasticfolie gewikkeld, in de koelkast. Als het tijd is voor de bereiding, snijd je de onderkant er af, verwijder je de buitenste bladeren en het grootste deel van het groen. Voor een grondige schoonmaak snijd je de prei in de lengte door, scheid de bladeren en spoel zand en vuil weg.

Lekkere combinaties met prei
– Kikkererwtensoep met prei
– Preisoep van Jamie Oliver

– Gegrilde sardines met prei
– Vistaart met prei, venkel & wortel
– Kip met prei, appels en cider

Seizoen
Het seizoen van prei loopt van november tot en met maart.




 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief