Nu in 't seizoen: aardbei

0/0000
22 apr 2015
De aardbei is het ultieme symbool voor een mooie zomerdag. Van aardbeienijs op een warme dag tot een bakje aardbeitjes na het buiten spelen.. jong en oud is er gek op. Inmiddels zijn ze het hele jaar verkrijgbaar en worden ze vanuit de halve wereld ingevlogen. Maar er gaat niets boven een aardbei van Hollandse bodem.

We eten het zomerkoninkje pas sinds 1509. In die tijd werd hij als afrodisiacum beschouwd en kregen pasgetrouwde stellen een kistje aardbeien als huwelijkscadeau. De naam komt van een versmelting van aard (van aarde) en het oud-Nederlandse woord voor bessen, ‘beien’. Het familielid van de roos heeft honderden rassen, waarvan de meest bekende de Elsanta, de Korona en de Vima Zanta zijn. De meest opvallende soort is de ananas-aardbei, die geen rood maar wit vruchtvlees heeft. Je zou denken dat deze soort speciaal geweekt is, maar men was kende dit bijzondere ras omstreeks 1800 ook al. 

Aardbeien zitten bomvol vitamine C. En size does not matter: een kleine aardbei kan drie keer zoveel smaak hebben als een groot exemplaar. Dit is afhankelijk van de soort grond waarin de aardbei is gepot en ook het weer speelt een grote rol.  Aardbeien rijpen niet meer nadat ze zijn geplukt, dus koop ze als ze robijnrood zijn, met heldergroene, fris ogende kroontjes. Ook geur is een teken van kwaliteit. En bewaar ze vooral buiten de koelkast, dan blijven ze een stuk lekkerder.

Ga je zelf aardbeien kweken, zet ze dan op een zonnige plek en geef ze voldoende water en voeding, daar houden ze van. Er bestaat zelfs speciale aardbeien potgrond. Hou de vogels in smiezen, want ook die vinden aardbeien heerlijk.

Smaken die goed bij aardbei passen: halloumi (geiten- of schapenkaas), basilicum, balsamicoazijn, vanille, munt, peper, rabarber, kokos en slagroom (de ultieme Wimbledon traditie!)

Recepten met aardbei:
Stapelcake met aardbeien
- Regenboogijsjes met fruit
Meringuerol met zomerfruit

 Het aardbeiseizoen loopt van half april tot september. 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

    Kooktips

    Meer Kooktips
    Krankzinnige burger


    Grill deze krankzinnig lekkere burger van Jamie Oliver op de BBQ!