Hoe maak je verse pasta?

29/2015
22 jan 2015
Verse linguine, tagliatelle of ravioli maken is niet alleen ontzettend lekker, het is ook leuk en eenvoudig om zelf te maken! We leggen je stap voor stap uit hoe je een basis pastadeeg maakt.

Bereiding

Meng de bloem en semolina op een schoon werkvlak of in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en breek er de eieren in. Werk de bloem met een vork of met je vingers geleidelijk aan door de eieren tot ze goed gemengd zijn.

Bestuif je werkvlak of een grote plank met bloem en kneed het deeg door het met de palm van je hand uit te rekken, op te rollen en weer uit te rekken. Herhaal dit tot je een glad, zacht deeg hebt, draai er een bal van, wikkel hem in plasticfolie en laat het deeg zo minstens 30 minuten rusten.

Eierpastadeeg wordt vooral in het noorden van Italië gebruikt voor vormen zoals tagliatelle en lasagne, of voor gevulde pasta’s, zoals ravioli. In het zuiden wordt vaker pastadeeg zonder ei gebruikt, omdat mensen daar van oudsher armer waren en zich geen eieren konden veroorloven. Als je geen ei gebruikt moet je in plaats daarvan 80 ml lauw water in het kuiltje schenken. Pasta zonder ei is sneller gaar, dus pas goed op dat je het niet te lang kookt. Dit is één methode, maar ik garandeer je dat er minstens vijf miljoen Italiaanse mamma’s zijn die het stuk voor stuk beter weten.

Dit is het basisrecept voor pasta. Afhankelijk van de pastavorm die je wil maken dien je het deeg verder te bewerken. Wil je farfalle, tagliatelle of misschien een gevulde pasta, zoals ravioli? Op YouTube zijn veel filmpjes te vinden waarmee je heel gemakkelijk de truuk onder de knie krijgt. En op deze pagina beschrijven we 12 wereldberoemde pastasoorten. 
 

 

Ingredienten

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten, plus tijd om te rusten
  • 150 g bloem type 00, plus extra om te bestuiven
  • 50 g fijne semolina
  • 2 grote vrije-uitloopeieren
Tip: Als je voor meer mensen pasta wil maken kun je de hoeveelheden gewoon vermenigvuldigen, zolang je maar een verhouding van 100 g bloem op 1 groot ei, of 100 g bloem op 40 ml water aanhoudt.

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren





    Kooktips

    Meer Kooktips
    Eat Happy van Melissa Hemsley

    Lees het interview met Melissa Hemsley en maak kans op haar nieuwe boek Eat Happy.
     
     

    Hi foodlover,

    Wat leuk dat je op de gloednieuwe site foodandfriends.nl bent beland! Vanaf nu af aan kan je hier lekker rondgluren tussen de recepten van bekende chefs en upcoming culi-lovers, kies voor een snel doordeweeks gerecht en laat me je een handje helpen om flink uit te pakken voor een diner met vrienden en familie. Want of je nu een bakkoning bent of niet verder komt dan een eitje bakken, op foodandfriends.nl vind je tips en tricks om ieder gerecht te laten slagen.

    Vergeet niet om je ook in te schrijven voor de nieuwsbrief, dan houd ik je op de hoogte!

    Liefs, Lot

    foodandfriends.nl