Surinaamse Okersoep van de SuriMAMS

31 juli

De lekkerste soep eet je toch bij je moeder zegt de dochter van Moreen :  Surinaamse Okersoep van de SuriMAMS.

Mijn dochter is uitgerekend om over een week te bevallen en heeft al last van wat voor ween. Iedere dag belt ze me rond 11.00 uur met de stand van zaken en hoe ze de nacht heeft ervaren. Met de hitte van de afgelopen dagen was het geen pretje!

Als een echte Surinaamse mama probeer ik haar zo goed mogelijk te adviseren over de hitte, misselijkheid en noem het maar op. Want je wil natuurlijk wel dat je dochter zich zo goed mogelijk voelt en goed voorbereid is op de bevalling. Ik herinner me nog dat toen ik zwanger van haar was ik me erg goed voelde na het eten van een heerlijke okersoep gemaakt door mijn moeder. Dat was het enige wat ik kon verdragen in de laatste week. Een okersoep is wat ik dan ook graag maak voor mijn dochter als ze zich zo voelt.

Ik stap in de auto, naar de markt om de nodige hoeveelheid oker te kopen en ga daarna op weg naar mijn dochter met al de ingrediënten voor deze heerlijke licht verteerbare soep. Wanneer ik enkele uren later bij haar ben en ze de deur opent moet ze even een traantje laten. ‘Fijn dat je de soep bij me komt maken mam, ik heb er zo een trek in’.
Het is zo een fijn gevoel om je dochter zo tevreden een kom oker soep te zien eten.
Laat de baby nu maar komen. Ze is er klaar voor!

 • Zo’n een licht verteerbare soep is heerlijk om te eten met het warme weer. Je kunt het vlees ook vervangen met garnalen. Njang Sweetie
 • Wist je dat oker heel erg gezond is en veel vitamines en foliumzuur bevat?Je kan het ook rauw eten. Oker is bijna het hele jaar door te koop op de markt en in de toko`s.

Dit recept staat in SuriMAM Cooking 1, Blz 71
 
Surinaamse Okersoep
Bereiding: 60 minuten
1 grote soeppan ( 2-3 Liter )
4 personen
 
Ingrediënten:

 • 1 1/2 liter water
 • 1/2  eetlepel zout
 • 1 grote ui ingestoken met 7 kruidnagels
 • 1 klein bosje Surinaamse selderij fijngesneden
 • 10 piment korrels
 • 4 laurierblaadje
 • 2 geschilde en in blokjes gesneden Chinese Tayers
 • 8-10  middelgrote okers
 • 1 Madame Janet
 • 1 Bouillonblokje (optioneel)

 
1. Breng 1 1/2 liter water met zout, de grote ui met ingestoken kruidnagel, Surinaamse selderij, de pimentkorrels, de laurierbladeren en de chinese tayer aan de kook.

2. Zet de warmtebron na 30 minuten laag.

3. Spoel de okers onder stromend water af en ontdoe de kroon van de okers. Snij de okers daarna in ringen en doe ze  vervolgens meteen in de pan. Voeg de Madame Janet toe.

4. Laat de okersoep nog 15 minuten zachtjes koken en let op dat de Madame Janet niet stuk kookt. Verwijder de Madame Janet. Voeg naar smaak eventueel een bouillonblokje toe.
 
Serveer deze soep eventueel met zoete aardappel of witte rijst.
 
 
 

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Brunch recepten
Meer Brunch recepten
Gratis nieuwsbrief