Samuel Levie

12 apr 2018

Bij duurzame foodie Samuel Levie en zijn gezin thuis vind je oude pannen, zeep van varkensvet en vooral heel veel gezelligheid.
 
Zet één stap in de keuken van Samuel Levie en je begrijpt meteen waarom deze plek centraal staat in zijn kookboek We eten thuis: hier draait alles om gezelligheid en samen eten. ‘Ik vond koken al leuk toen ik klein was,’ vertelt Samuel, ‘maar toen ik professioneel ging koken, in restaurants, merkte ik dat ik buiten werktijd steeds minder vaak thuis de keuken in dook. Nu ik niet meer in de horeca werk, is het plezier in koken gelukkig weer helemaal terug.’
 
Zes jaar geleden verruilde Samuel zijn baan als kok voor een bestaan als ondernemer. Als medeoprichter van worstenmakerij Brandt & Levie en projectbureau Food Cabinet zet hij zich nu dagelijks in voor een eerlijker voedselsysteem. ‘De keuzes die je maakt in de keuken hebben invloed op veel meer dan wat er op je bord ligt, en daarvan wil ik mensen bewuster maken. Daarnaast wordt koken gewoonweg leuker als je duurzame en lokale producten gebruikt; hoe fijn is het als je bijvoorbeeld weet dat je kippetje een goed leven heeft gehad.’
 
Zijn liefde voor samen eten heeft Samuel van huis uit meegekregen. ‘Op zondag eten we nog altijd met de hele familie bij mijn ouders. Met z’n allen rond de tafel, praten over hoe het met iedereen gaat en wat er allemaal gebeurt in de wereld – dat is precies wat ik zo leuk vind aan samen eten. Mijn vrouw Ragna en ik proberen dat thuis, ondanks ons drukke gezinsleven, ook steeds vaker te doen.’ Hij kijkt even naar zijn eenjarige dochtertje Ayla en begint te grinniken. ‘Al hebben we het met haar nog niet over de wereldpolitiek!’
 
Voor zijn gezin kookt Samuel het liefst familierecepten met een twist, en met zijn Engels-Joodse ouders en Hindoestaanse schoonfamilie levert dat elke dag een verrassing op. ‘Ragna’s opa en oma zijn Surinaams, en als het feest is, maken we altijd hun krabcurry. Mijn moeders citroenpudding is ook zo’n favoriet – toen mijn vader die voor het eerst at, werd hij op slag verliefd op haar! We koken sowieso vaak gerechten die mijn moeder thuis altijd maakte: fish pie, shepherd’s pie, én natuurlijk de rabarbertaart van mijn oma. Een lekkerdere versie bestaat niet!’

Hier twee heerlijke recepten met worst:
Lasagne met pompoen en worst
Risotto met pompoen en worstjes

 
​[Credits: tekst Leonie Hardeman, fotografie Mitchell van Voorbergen]


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

Friends

Meer Friends
Nieuwsbrief