Zoute boterkaramel

Ingrediënten

Voor ca. 250 g
– 150 g suiker
– 100 ml slagroom
– 40 g golden syrup, keukenstroop of vloeibare honing
– 40 g boter
– ½ tl zout

Bereiding

Wat is er lekkerder dan zoute karamel? Maak het nu eenvoudig thuis en snijdt de karamel in kleine stukjes of schenk over ijs of taart.

1 Doe de helft van de suiker met 2 eetlepels water in een schone pan. Zet deze op matig tot hoog vuur en laat de suiker smelten. Roer niet, maar draai de pan rustig rond. Neem de pan zodra de karamel een donkerroodbruine kleur heeft van het vuur en voeg de overige ingrediënten toe. Doe hierbij een stapje terug, want de karamel zal hevig stomen en borrelen. Schud even flink met de pan en zet hem op matig vuur.

2 Kook de karamel 3-4 minuten, of tot hij een temperatuur van 113 °C heeft bereikt. Neem de pan van het vuur, laat de inhoud een paar minuten afkoelen en schenk het geheel in een glazen pot. Schraap achtergebleven karamel met een hittebestendige spatel uit de pan.

3 In de koelkast is de saus enkele maanden houdbaar; warm de karamel op en voeg een beetje water toe ter verdunning.

Zachte karamels maken
Kook de karamel op matig vuur tot een temperatuur van 127 °C. Schenk de massa in een kleine bakvorm of in een met bakpapier bekleed bakblik. Laat hem opstijven en snijd hem dan met een in kokend water gedoopt mes in vierkantjes.