Zomerse pandanpavlova

Intro

Francis Kuijk: 'Een pavlova is voor mij een stukje Australië, alhoewel er nog altijd flinke discussie is over of het van origine uit Nieuw-Zeeland komt. Nee… voor mij is het Australisch erfgoed, punt! Natuurlijk heb ik aan deze een Indische draai gegeven door het met pandan te maken en wanneer er genoeg aanbod is, ook met tropische fruitsoorten. Het is even ‘een dingetje’ om het te maken. Maar je zult er zeker van genieten! Kleine eenpersoons pavlova’s zijn ook leuk en goed te doen.'

Ingrediënten

22-24 cm
30 minuten voorbereidingstijd; 90 minuten bereidingstijd + koelen

Tip: Kant-en-klaar pandan-extract is bij meeste toko’s in Nederland verkrijgbaar. Hoe het genoemd wordt is divers, want we kennen het als extract, aroma, essence en pasta. Ondanks de verschillende namen gaat het meestal om dezelfde twee producten. Een dikkere variant die verkrijgbaar is in een klein plastic buisvormig flesje en een stroperige structuur en een intensere kleur heeft. Deze vorm wordt meestal aroma, extract of pasta genoemd.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 150 °C elektrisch. Teken met potlood een cirkel (als sjabloon) met een doorsnede van 22 cm op een vel bakpapier en leg hem met de getekende kant naar beneden op een bakplaat.

2. Klop de eiwitten in de kom van een standmixer tot zachte pieken.

3. Zet de mixer op matige snelheid en voeg lepel voor lepel de suiker toe, mix goed na iedere toevoeging. Meng de maïzena met de laatste lepel suiker, en schenk de azijn in de kom. Klop het eiwit langzaam stijf en blijf kloppen tot alle suikerkorrels zijn opgelost. (Dit kun je testen door een beetje meringue tussen je vingers te wrijven, je mag geen korrels meer voelen.) Mix op het laatst het pandan-aroma erdoor.

4. Schep de meringue in de cirkel op het vel bakpapier op de bakplaat.

5. Bak de pavlova 10 minuten op 150 °C, vervolgens 60 minuten op 110 °C en tot slot 5 minuten op 75 °C. Draai de oven uit en laat de pavlova 30 minuten drogen in de oven met de deur dicht en vervolgens 60 minuten met de deur op een kier. (Je kan ook de pavlova ‘s nachts op een kier laten drogen.)

6. Meng de slagroom met de poedersuiker en klop hem bijna stijf. Smelt het gelatineblaadje met aanhangend water in de magnetron. Mix hem door de slagroom als hij nog lauw-warm is. Klop de slagroom tot stijve pieken en bewaar in de koelkast.

7. Maak het verse fruit schoon. Dep het fruit zo nodig droog.

8. Pel voorzichtig het bakpapier van de pavlova en leg de pavlova op een taartschaal. Vul de pavlova met de slagroom en verdeel hier het verse fruit over.

TIP: Pavlova is een ‘gevoelig taartje’. Er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je hem maakt: