Zoete-aardappelbrood met pecannoten

Intro

Serveer dit brood warm uit de oven of rooster het en besmeer met de smeuïge pecan-kokospasta.

Ingrediënten

Voor 2 broden

• 1 kg zoete aardappels, geschild, in stukjes (à 2–3 cm)

• 2 tl kaneel

• rasp van 2 sinaasappels, sap van 1

• 150 g pecannoten

• 4 grote eieren

• 100 g yoghurt

• 2 tl koekkruiden

• 250 ml olijfolie, plus extra

• 400 g bloem

• 4 tl zuiveringszout



Pecanpasta

• 400 g pecannoten

• 75 ml kokosolie

• 2 tl vanille-extract

Bereiding



1 Verwarm de oven voor op 170 °C, vet

2 broodblikken (21,5 x 11 x 6 cm) in en bekleed met bakpapier. Verdeel de stukjes aardappel over een braadslee. Strooi de kaneel plus flink wat zeezout erover en bedruppel ze met olijfolie.

2 Schenk het sinaasappelsap in de braadslee en hussel alles door elkaar. Rooster de zoete aardappels ongeveer 40 minuten, of tot ze gaar zijn (zet de oven niet uit). Laat afkoelen.

3 Maal 100 gram van de pecannoten in de keukenmachine tot een poeder en zet apart in een kom. Pureer de afgekoelde stukjes zoete aardappel in de keukenmachine. Voeg de eieren, yoghurt, koekkruiden, sinaasappelrasp, het pecanpoeder en de olijfolie toe en mix dit alles goed door elkaar.

4 Voeg de bloem en het zuiveringszout toe en mix alles kort, tot het net gemengd is. Verdeel het mengsel over de broodblikken. Hak de overige 50 gram pecannoten grof en bestrooi hiermee de bovenkant. Bak de broden in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar.

5 Verdeel voor de pecanpasta de noten over een bakplaat en rooster ze 12–15 minuten in de oven, tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat afkoelen en mix ze in de keukenmachine tot een pasta. Zet de machine af en toe uit om de pasta met een spatel van de komwand te schrapen.

6 Schenk de kokosolie erbij, voeg de vanille en wat zeezout toe en mix nog eens goed. Serveer met het zoeteaardappelbrood.

Per portie 479 kcal, 35,7 g vet (6,2 g verzadigd),
7,3 g eiwit, 34,7 g koolhydraten, 5,6 g suikers