Zoete aardappel gratin met jalapeño

Intro

Vroeger was ik geen fan van bataat oftewel zoete aardappel; ik vroeg me af: ‘is het een wortel?’ of ‘is het een aardappel?’ Maar bij de juiste bereiding blijkt bataat heerlijk te smaken. De zoete, romige, knoflookachtige bataat wordt hier besprenkeld met muntsaus en bestrooid met verse jalapeño.

Ingrediënten

Voor 4-6 personen

Muntsaus

Bereiding

1. Snijd de bataten in de lengte in dunne plakjes en doe ze in een kom. Voeg het citroensap en het kokende water toe en laat de bataat in de kom zachtjes gaar worden.

2. Vet de bodem en de wanden van een braadslede van 25 cm lang in. Giet de bataat na 10 minuten af en spoel de plakken af onder de koude kraan.

3. Leg alle plakken bataat elkaar overlappend in de braadslede en vul alle gaten en openingen op.

4. Verwarm de oven voor op 190 °C (heteluchtoven 170 °C; gasstand 5).

5. Verwarm de room met de knoflook en het zout in een pan. Wacht tot hij kookt, zet het vuur uit en schenk de kokende room over de bataat. Strooi de kaas erover en bak de gratin 30 minuten in de oven.

6. Bereid ondertussen de muntsaus: doe de jalapeñopepers, de munt, het zout, de olie, het citroensap en de honing in een mengbeker en meng alles met een staafmixer tot een gladde saus.

7. Haal de gratin uit de oven en druppel de muntsaus erover. Eet de gratin warm en geef resterende saus er apart bij. Dit gerecht is heerlijk bij geroosterde kip.