Zalmwraps, frittata’s en tortillablokjes

Intro

Ook al zo’n zin in de kerstborrel? Wat daarbij natuurlijk niet mag ontbreken is een tafel vol heerlijke hapjes. Duik de keuken in voor deze drie bites en daarna… lekker op standje relax. Bonustip: zet een fles Chardonnay van Gallo Family Vineyards koud, die past er perfect bij!

Ingrediënten

Gerookte-zalmwraps met dille, avocado en roomkaas

Voor 6 personen

Bereidingstijd 15 minuten

Wachttijd 4 uur


Ook nodig


Kleine geitenkaas-courgettefrittata’s met pijnboompitten

Voor 6 personen

Bereidingstijd 10 minuten

Oventijd 35 minuten


Ook nodig


Tip

Als je geen muffinvorm met toelopende holtes of ovenvaste bakjes, dan kun je ook een ‘gewone’ muffinvorm (Ø7 cm) gebruiken. Verdubbel dan de hoeveelheid ingrediënten en bak de frittata’s in 35-40 minuten gaar in de oven. Je hoeft dan ook de courgettelinten niet in de lengte te halveren en je gebruikt vijf linten in de muffinholte, in plaats van twee.



Spaanse tortillablokjes met kip en crème-fraîcheroom

Voor 6 personen

Bereidingstijd 20 minuten

Oventijd 35 minuten


Ook nodig


 

Bereiding



Gerookte-zalmwraps met dille, avocado en roomkaas
Met deze kleine taartjes maak je gegarandeerd indruk op je gasten! De torentjes van wraps en laagjes smeuïge roomkaas, avocado en zalm zijn heerlijk simpel om te maken, maar het resultaat is fantastisch. Zo zie je maar: het hoeft niet ingewikkeld te zijn om voor spektakel te kunnen zorgen.
 
1. Meng de roomkaas en zure room. Hak de dille en bieslook fijn en voeg ze samen met de citroenrasp toe aan het roommengsel. Roer goed door en breng royaal op smaak met versgemalen peper en ½ theelepel zout.

2. Halveer de avocado’s, verwijder de pitten en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Doe ze in een hoge maatbeker en pureer met een staafmixer helemaal glad. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

3. Leg een wrap op een schoonwerkvlak of snijplank en besmeer met een laagje (à 3 mm) van het roomkaasmengsel. Strijk mooi glad, leg er een wrap op en beleg met plakjes gerookte zalm. Leg er opnieuw een wrap op, besmeer weer met een laagje (à 3 mm) van het roomkaasmengsel en strijk mooi glad. Leg er een wrap op, besmeer met de gepureerde avocado en dek af met nog een wrap. Beleg opnieuw met plakjes zalm, dek af met een wrap en smeer deze in met het laatste beetje van het roomkaasmengsel. Leg de laatste wrap erop en druk voorzichtig aan.

4. Pak de wrapstapel in in plasticfolie en leg minimaal 4 uur in de koelkast – je kunt het ook een dag van tevoren doen en een nacht in de koelkast laten liggen.

5.  Haal het plasticfolie van de wraps en snijd in een vierkant door de zijkanten eraf te snijden. Snijd de stapel vervolgens in blokjes van ongeveer 2,5 x 2,5 centimeter, steek in ieder blokje een prikker en garneer met wat dille.

Kleine geitenkaas-courgettefrittata’s met pijnboompitten
Deze mini-frittata’s met spinazie en geitenkaas doen het waanzinnig goed op een (vegetarische) borrelplank. Of serveer ze als voorgerecht samen met deze gerookte-zalmwraps en Spaanse tortillablokjes – een heerlijk trio om een feestelijk diner mee te starten.

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2.  Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan, tot ze mooi goudbruin zijn. Let op: dit kan opeens hard gaan, dus houd ze goed in de gaten.

3. Schaaf de courgette met een kaasschaaf in lange, dunne linten (à 2 mm dik). Snijd ze vervolgens in de lengte doormidden. Houd ze zolang apart.

4. Doe de spinazie in een hoge maatbeker en mix meteen staafmixer tot een puree. Hak de bieslook fijn en doe die samen met de geitenkaas bij de spinazie. Mix nog eens met de staafmixer, tot je een glad mengsel hebt. Voeg dan de eieren toe, breng op smaak met wat zout en versgemalen peper en mix opnieuw tot een glad mengsel.

5. Druk tegen de zijkant van 6 muffinholtes een courgettelint. Schenk het ei-spinaziemengsel in het midden. Rol 2 courgettelinten per holte op en druk ze in het ei-spinaziemengsel.
6. Bak de mini-frittata’s in het midden van de oven in 35 minuten goudbruin en gaar. Neem ze uit de oven, haal de frittata’s uit de muffinvorm en bestrooi ze met de geroosterde pijnboompitten.

Spaanse tortillablokjes met kip en crème-fraîcheroom
Als er één ding uit de Spaanse keuken is waar we een blokje voor om lopen is het wel de tortilla. Het leuke is dat je met allerlei smaakmakers en ingrediënten kunt variëren. Wij kiezen hier voor gerookte kip en tijm, maar ga je liever voor een vegetarische variant met geroosterde groenten en oregano dan kan dat natuurlijk ook!

1.  Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Pel de ui en knoflook en hak ze fijn. Was de prei goed tussen de bladeren en snijd hem in dunne ringen.

3. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 3-4 minuten. Voeg dan de aardappelplakjes, preiringetjes en tijmblaadjes toe en bak ze ongeveer 8 minuten mee tot ze zacht en goudbruin zijn.

4. Snijd ondertussen de gerookte kip in plakjes. Klop de eieren los in een mengkom, schep de geraspte kaas erdoor en breng op smaak met zout en flink wat versgemalen peper.

5. Verdeel het aardappelmengsel en de gerookte-kipplakjes over de ovenschaal; zorg dat je mooie laagjes maakt. Druk goed aan en zorg dat de bovenkant mooi glad is. Schenk de losgeklopte eieren erover en bak de tortilla 30-35 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is en de ingrediënten gaar zijn.

6. Doe ondertussen de crème fraîche en slagroom in een kom en klop ze met een elektrische mixer tot een glad mengsel. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

7. Haal de tortilla uit de oven, laat iets afkoelen en haal hem dan uit de vorm. Snijd hem in blokjes van ongeveer 2,5 x 2,5 centimeter. Serveer de tortillablokjes met een toefje crème-fraîcheroom erop, plus wat versgemalen peper en eventueel wat extra tijm.

Wijntip
Serveer bij deze feestelijke hapjes een gekoelde Californische Chardonnay van Gallo Family Vineyards. De bites in combinatie met de frisse en volle wijn met tonen van perzik en een vleugje honing en vanille maken een spectaculair feestje in je mond. Deze chardonnay is ook lekker bij romige pastagerechten, hele gegrilde kip of borrelplank met zachte kaassoorten.

Hallo Gallo
Ken je het Gallo Family Vineyards al? Het verhaal van deze wijnmakers begon in 1933 toen Ernest en Julio Gallo – twee twintigers én broers met Italiaanse roots – een wijnmakerij in Californië begonnen met veel liefde voor wijn en vastberadenheid. Vier generaties later – en meer dan 80 jaar toewijding, ervaring en kennis – volgt de Gallo-familie nog steeds dezelfde filosofie. Maar natuurlijk blijven ze zich ook verbeteren om de steeds veranderende smaak van wijnliefhebber te blijven bedienen.
 
Vanaf dag één was hun doel duidelijk: het creëren van heerlijke wijnen waar iedereen van kan genieten tijdens alle wijnmomenten. Want het leven zit vol met betekenisvolle momenten die elke dag plaatsvinden en gevierd mogen worden. Het langverwachte enthousiasme en de energie van een avondje stappen met vrienden die je al superlang niet meer hebt gezien. De opluchting als je na een lange dag werken eindelijk thuis komt.  Wanneer de kinderen op bed liggen en je man binnenkomt met een fles in zijn hand. Er is een Gallo-wijn voor elk moment. Dus, wanneer het tijd is voor wijn, zeg hallo tegen Gallo.

#sponsored