Zalmfilet uit de oven met granaatappel

Ingrediënten

Voor 8 personen

• 2 roze grapefruits, gehalveerd

• 2 el bruine basterdsuiker

• 1 grote stuk zalmfilet van ca.

800 g, met vel

• 4 eetlepels za’atar (Turkse winkel

of supermarkt)

• 25 g roomboter

• 500 g zoete aardappel, schoongeboend

• 1 tl gemalen kaneel

• 3 el maple syrup (ahornsiroop)

• grof zeezout

• 3 eetlepels granaatappelpitjes

Bereiding

Voor dit zalmgerecht uit de oven hoef je niet veel voor te bereiden. Serveer met een groene salade en geniet!

1 Verwarm de grill op de hoogste stand en verwarm de oven voor op 200 °C.

2 Snijd van elke grapefruit 2 flinke kapjes zodat er een schijf van het midden overblijft. Snijd met een scherp mesje de vliesjes tussen de partjes grapefruit uit. Bestrooi de grapefruitkapjes met suiker en zet ze met het snijvlak naar boven op een bakplaat. Plaats onder de hete grill en laat de suiker karamelliseren. Haal uit de oven en laat afkoelen.

3 Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C. Snijd de zoete aardappels in plakjes. Schep in een grote kom met de kaneel, maple syrup en wat grof zeezout. Leg in een braadslede en zet 30 minuten in de oven.

4 Leg de zalm met het vel aan de onderzijde op een met bakpapier beklede bakplaat. Knijp de overgebleven schijven grapefruit uit boven de zalm en bestrooi met de za’atar. Snijd de boter in blokjes en verdeel over de zalm.

5 Laat 15-20 minuten garen in de oven en serveer op een mooie schaal met de grapefruits en zoeteaardappelplakjes en bestrooi met granaatappelpitjes.

Per portie 299,8 kcal, 10,8 g vet (2,9 g verzadigd), 26,7g eiwit, 24,4 g koolh., 12,1 g suikers