Zalmburgertjes

Ingrediënten

Voor 8 stuks
• 600 g kruimige aardappels
• blaadjes van 1 klein bosje bladpeterselie, fijngehakt
• 360 g duurzaam gevangen zalm uit blik (uitlekgewicht), o.a. te koop van Fishes en Fish 4 Ever
• 3 lente-uitjes, fijngesneden
• fijngeraspte schil van 1 citroen, plus de partjes voor erbij
• 1 el bloem, plus extra
• 1 ei
• olijfolie
• groene groente of salade, voor erbij

Bereiding

Deze zalmburgers zijn heerlijk met wat groente, maar je kunt ze ook als hamburger serveren in een broodje. Smeer dan een beetje mayonaise op het broodje, leg er een burgertje op en wat sla. Dat wordt genieten geblazen!

1 Breng in een grote steelpan ruim water met wat zout aan de kook. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze voorzichtig in het water en laat ze ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Als ze zacht zijn (prik erin met een vork), laat je ze uitlekken in een vergiet en helemaal afkoelen.

2 Doe ondertussen de peterselie in een mengkom. Voeg de uitgelekte zalm toe. Laat de kinderen de zalm met een vork in vlokken verdelen. Voeg lente-uitjes en citroenrasp toe, en vervolgens de bloem en het ei, plus zout en peper.

3 Doe de blokjes aardappel terug in de pan en pureer ze. Voeg de puree toe aan het zalmmengsel. Laat de kinderen alles met hun handen goed mengen. Verdeel het mengsel in 8 porties.

4 Strooi een beetje bloem op een schoon werkvlak en op een platte schaal. Maak van elke portie een burgertje van zo’n 2 cm dik. Leg de burgers op de schaal. Bestuif je handen ondertussen steeds met wat bloem.

5 Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur. Als de pan heet is, voeg je een scheutje olijfolie toe. Leg je visburgertjes in de pan en bak ze in 3–4 minuten per kant goudbruin. Serveer ze meteen met partjes citroen om erover uit te knijpen en met groene groente of sla.

Per visburgertjes 161 kcal, 4,7 g vet (0,9 g verzadigd), 13,8 g eiwit, 15,1 g koolhydraten, 1,1 g suikers