Voor 4–6 personen als onderdeel van een maaltijd
1. Verwarm je oven voor op de hoogste grillstand en zet de afzuigkap aan. Prik met een vork een paar keer in elke aubergine, leg ze op een bakplaat en grill 45–60 minuten totdat het vel helemaal zwart is, ze ingezakt zijn en zacht vanbinnen. Draai tijdens het grillen een paar keer om.
2. Als de aubergines gaar zijn, haal je ze dan uit de oven en snijd ze over de lengte open zodat ze sneller afkoelen. Schep als ze afgekoeld zijn het vruchtvlees eruit en snijd dit grof. Doe het auberginevlees in een kom met de knoflook, tahin, citroensap, 3/4 theelepel zout, 1/4 theelepel peper en de extra vergine olijfolie. Roer goed door, dek af en laat minstens 1 uur staan zodat de smaken zich goed vermengen.
3. Voordat je de mutabal gaat serveren, proef je er van en breng eventueel op smaak met een beetje citroensap of zout, maak af met wat peterselie en een klein scheutje extra vergine olijfolie.