Temari- sushi

Intro

Deze rijstballetjes zijn geïnspireerd op temari. Ze zijn versierd met kleurrijke toppings en worden vaak geserveerd tijdens feesten in Japan. Als je ze op het bord legt, ziet het er honderd keer beter uit dan al je andere kookkunsten bij elkaar...

Ingrediënten

10 stuks | 15 minuten

• ½ komkommer, in plakjes van 1 mm dik (gebruik eventueel een mandoline)
• 3 radijsjes, in plakjes van 1 mm dik (gebruik eventueel een mandoline)
• 1 tl zout
• 80 g gerookte zalm, in plakjes van 1-2 mm dik
• 300 g sushirijst
• 10 radijsscheuten

VOOR DE GARNERING
• lichte sojasaus, wasabi
• verder nodig plasticfolie

Bereiding

  1. Bestrooi de komkommer en radijs met zout.
  2. Leg het plasticfolie op een snijplank en leg hier een plakje gerookte zalm op. Leg 30 gram sushirijst in het midden van de zalm. Wikkel in met plasticfolie en maak er een bolletje van.
  3. Haal het plasticfolie eraf en garneer het bolletje met een groene radijsscheut.
  4. Leg nieuw plasticfolie op de snijplank. Leg er 5 plakjes radijs in een bloemvorm op. Leg daar 30 gram sushirijst op. Wikkel in met plasticfolie en maak er een bolletje van. Herhaal met de overige zalm, komkommer, radijs en rijst: je kunt met deze methode zalm-, radijsof komkommerbolletjes maken, of voor een combinatie kiezen.
  5. Leg de bolletjes op een schaal die in kleur lekker contrasteert met de temaki. Eet de feestelijke temaki met een toefje wasabi in een lichte sojasaus.