Yoghurt-haver platbrood

Intro

Platbrood is waarschijnlijk het makkelijkste brood om te maken omdat je eigenlijk maar twee ingrediënten nodig hebt (meel en vocht), geen oven en het deeg niet hoeft te rijzen. Je kunt gewone bloem gebruiken maar havermeel heeft een iets hartiger smaak – en zorgt ervoor dat het glutenvrij is.

Ingrediënten

Voor 2-4 personen

Bereiding: 25 minuten

Voor het beleg

Bereiding

1. Roer in een kom het havermeel, bakpoeder en zout door elkaar. Roer de 125 milliliter yoghurt erdoor tot je een plakkerige deegbal hebt. Dek af met een plastic zak of plasticfolie en laat 15 minuten rusten (dan is het eenvoudiger uit te rollen).

2. Schraap het deeg uit de kom op een schoon aanrecht en bestuif het met havermeel. Vorm er een bal van. Als het deeg te kleverig is, kun je er wat extra havermeel over stuiven.

3. Verdeel het deeg in vieren en rol er balletjes van. Rol deze een voor een uit tot een ovaal van 5 millimeter dik. Leg deze in de plastic zak of in het plasticfolie om te voorkomen dat ze uitdrogen.

4. Zet een gietijzeren koekenpan op matig vuur. Bestrijk de pan met wat olijfolie als hij heet is en leg het eerste platbrood erin. Bak circa 2 minuten aan de ene kant, tot die goudkleurig is en donkere plekjes heeft, en bak dan de andere kant 1 minuut. Houd warm in een schone theedoek terwijl je de rest bakt.

5. Smeer dan op elk platbrood een dikke laag yoghurt en bestrooi met flink wat za’atar. Leg de tomaat erop en besprenkel met salsa verde. Snijd in punten en val aan.

Haver en gluten: haver is van nature glutenvrij en de meeste mensen met een glutenintolerantie kunnen het gewoon eten. Maar vaak is haver ‘besmet’ met gluten omdat het wordt verbouwd bij glutenbevattende granen als tarwe, rogge en gerst of wordt verwerkt waar die ook voorkomen. Controleer altijd of er ‘glutenvrij’ op de verpakking staat als je glutenintolerant bent.

Tarwebloem kan ook: je kunt de platbroden ook maken met gewone tarwebloem. De hoeveelheden en methode zijn dan hetzelfde.