Yankee style witlof

Intro

Jord Althuizen: 'Niks geen zachtgekookte witlof bedekt met muffe bechamelsaus, ham en kaas. Wij grillmasters hebben een veel beter idee en maken van deze bittere stronken een smakelijke BBQ-bite. Voel jij hem al aankomen? Kijk nog even naar de foto hiernaast... Juist ja! Just add bacon! En BBQ-rub, en BBQ-saus als we dan toch USA style gaan. Trust me, folks, witlof was nog nooit zo lekker.'

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voorbereiding 30 minuten, bereiding 15 minuten

Benodigdheden

Bereiding

1. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt.

2. Verwijder de buitenste blaadjes van de stronkjes witlof en snijd ze in de lengte in tweeën. Wip de binnenste blaadjes eruit. Roer de roomkaas los en meng de geraspte kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Vul de holtes van de witlof met het kaasmengsel en plak ze weer op elkaar. Omwikkel de stronkjes spiraalsgewijs met 2 plakken ontbijtspek en bestrooi ze met de BBQ-kruiden.

3. Leg de uitgelekte rookhoutsnippers op de gloeiende kolen en leg de witlof op het rooster van de BBQ. Sluit de deksel en rook de witlof circa 10 minuten. Verwarm ondertussen de BBQsaus en bestrijk de stronkjes witlof na 10 minuten met de saus.

4. Sluit de deksel en laat de saus nog circa 5 minuten karamelliseren. Strooi de bladpeterselie erover. Vanaf nu eten je kinderen wél witlof met kaas uit de oven.

 

Credits fotografie: Remko Kraaijeveld