Yamsoep met sumac & pitapuntjes

Intro

Yamsoep? Ja, een heerlijke soep van yam, een wortelknol die veel weg heeft van zoete aardappel. We serveren hem met pitapuntjes belegd met avocado. Voor wat extra smaak voegen we sumac toe, iets wat je misschien niet dagelijks gebruikt. Koop gerust een potje – mocht je het niet in huis hebben –, want je kunt er heel veel gerechten mee opkikkeren. Maar begin met deze yamsoep, die gaat je verwarmen en heel veel buikjes blij maken.  

Ingrediënten

Voor 10 personen


Avocadospread

Bereiding1. Schil de knolselderij en de zoete aardappels en snijd ze in stukjes. Fruit de ui, de knoflook, de appel en het venkelzaad in de bakolie glazig en voeg de knolselderij en de zoete aardappels toe. Bak even op hoog vuur en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat in ca. 30 min. zachtjes gaar koken. Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout. Zeef de soep door een bolzeef en duw de puree er met de bolle kant van een lepel doorheen.

2. Besprenkel het vruchtvlees van de avocado’s met limoensap en prak het fijn met de crème fraîche. Voeg de knoflook toe en breng op smaak met peper en zout. Rooster de pita’s en snijd ze in puntjes.

3. Bestrooi de soep met sumac en geef er de avocadospread en pitapuntjes bij.

Credits:  receptuur Jankees Roggeveen –  fotografie Willem Groeneveld