yakisoba kaasomelet

yakisoba kaasomelet

Omusoba is een samenvoeging van omurice en yakisoba: geroerbakte noedels, gehuld in een deken van ei. Variaties zijn er in overvloed, maar mijn favoriet is (uiteraard) die met kaas erin, omdat die allerlei nostalgische gevoelens oproept. Yakisoba was een van de eerste Japanse gerechten die ik als tiener leerde koken, en kaasomeletten doen me denken aan weekendtripjes met mijn vader naar restaurantjes in de buurt. Voor mij is dit dus serieus comfortfood. Omdat alles hier in één omelet moet passen, kun je dit gerecht niet gemakkelijk voor meerdere mensen maken. Maar als je toch meer dan één portie wilt maken, kun je een grotere hoeveelheid noedels maken, meerdere omeletten bakken en de noedels over die omeletten verdelen, aldus Tim Anderson.

Ingredienten

  1. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan op hoog vuur, voeg het varkensvlees, de ui en de wortel toe en roerbak ongeveer 3 minuten tot het vlees licht gebruind is.
  2. Voeg de reepjes spitskool toe en roerbak nog eens ongeveer 5 minuten, tot de spitskool is geslonken.
  3. Voeg de eiernoedels samen met het water, de sojasaus, sake, mirin, worcestersaus en de peper toe en roerbak een paar minuten tot alles goed gemengd is en het vocht door de eiernoedels is opgenomen.
  4. Leg op een bord met plasticfolie, schep de yakisoba in het midden en rol de folie met noedels op tot een soort boomstammetje.
  5. Leg er een theedoek over om het warm te houden terwijl je de rest van het gerecht bereidt.
  6. Klop de eieren los met de melk, het dashipoeder en het zout. Verhit 1 theelepel olie in een grote, aparte koekenpan op middelhoog vuur en schenk de losgeklopte eieren erin.
  7. Bak de omelet tot de onderkant gestold is en strooi de geraspte kaas in het midden.
  8. Verwijder heel voorzichtig de plasticfolie om de noedels, zodat de vorm behouden blijft, leg de kaasomelet over de noedels en stop de randen in – alsof je de noedels onder een dekentje instopt.
  9. Leg het geheel voorzichtig op een schoon bord, met de kaaszijde naar boven, en garneer met de bruine saus, mayonaise en het bieslook.

Je kunt dit gerecht warm, koud of op kamertemperatuur serveren, al is warm het best.

Je kunt het maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren.

Voor 1 persoon

  • 2 el olie
  • 60 g varkensvlees (maakt niet uit welk), in smalle reepjes
  • ½ ui, in dunne ringen
  • ½ wortel, geschrapt en julienne
  • ¼ spitskool, in reepjes van 1 cm breed
  • 1 portie eiernoedels, vers of voorgekookt
  • 1 el water
  • 1 el sojasaus
  • 1 el sake
  • 1 el mirin
  • ½ el worcestersaus
  • een snufje peper
  • 2 eieren
  • 1 el melk
  • ½ tl dashipoeder
  • een snufje zout
  • 40 g milde, goed smeltende kaas (zoals mozzarella of edammer), geraspt
  • Japanse bruine saus (liefst okonomiyakiof takoyakisaus) of ketchup, naar smaak (ca. 30 g)
  • mayonaise, naar smaak (ca. 15 g)
  • heel veel bieslook, fijngeknipt

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief