Wortelcaponata

Intro

Dit is een verrassend lekker gerecht met wortels in de hoofdrol, die maar al te vaak als saaie groente worden gezien. Maak je ze op deze manier, dan zijn ze de ster van de show – waarschijnlijk zelfs van de hele maaltijd. Serveer deze caponata warm of koud, als bijgerecht, als antipasto met koude vleeswaren, kaas en brood, of met wat rucola, als superlekkere salade. Jamie Oliver.

Ingrediënten

VOOR 8 PERSONEN | 1 UUR EN 20 MINUTEN

Bereiding

1. Pel de uien en knoflook en snijd ze in grove stukjes. Halveer de rode pepers in de lengte en verwijder de zaadjes. Doe dit alles met 6 eetlepels olie in een grote koekenpan op matig vuur en bak het onder regelmatig roeren. Was en schil de wortels, doe ze met de pijnboompitten, rozijnen en een snuf zeezout in de pan en bak het mengsel ongeveer 1 uur, tot de wortels zacht zijn en karamelliseren (de tijd is afhankelijk van de grootte). Roer regelmatig en voeg zo nodig een schutje water toe om te voorkomen dat de boel aankoekt.

2. Sprenkel de honing en azijn erover, roer goed en laat het mengsel nog 5 minuten op het vuur staan, of tot de aponata prachtig glanst en een beetje sticky is. Proef en maak hem op smaak af.

Dit recept komt uit het boek ‘Jamie kookt Italië’ van Jamie Oliver (€29,99, Kosmos Uitgevers).

[Credits: fotografie David Loftus]

Calorieën: 225 kcal – Vet: 14,5 g – Verz. vet: 1,8 g – Eiwit: 2,4 g – Koolhyd.: 22,2 g – Suiker: 20,7 g – Zout: 0,3 g – Vezels: 4,1 g