Witvis met gesmoorde uien en aardappelen

Intro

Jadis Schreuder: 'Bij de eerste ontmoeting met Isis gingen we meteen naar de visboer en groenteboer in Riposto, het vissersdorpje. Weer thuis ging Isis met de uien en vis aan de slag en hier is mijn liefde voor gesmoorde uien ontstaan. Haar recept heeft diepe indruk op mij gemaakt. Ik ben haar dan ook erg dankbaar voor de inspiratie voor dit recept. Als je roze uien laat smoren totdat je een diepe hartige en zoete smaak krijgt en dit combineert met frisse citroen en gebakken vis, weet je niet wat je proeft. Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht, je hebt alleen wat geduld nodig.'

Ingrediënten

Bereidingstijd ca. 1,5 uur
Voor 2-3 personen

Benodigdheden

Bereiding

Was de aardappelen en snijd ze in gelijke, kleine reepjes. Doe ze in een ovenschaal met wat olijfolie en de rozemarijn. Knijp er een hele citroen over uit. Zet even afgedekt in de koelkast (minimaal een halfuur voor je gaat koken).

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Gebruik een mandoline of scherp mes en snijd alledrie de uien in zo fijn mogelijke ringen.

Laat de uien in een antiaanbakpan met olijfolie en een eetlepel water zachtjes smoren. Smoren doe je op een middelhoog vuur met een deksel op de pan. Let op: nog geen zout toevoegen, wel om de paar minuten even omroeren, zodat ze gelijkmatig bruin en lekker vol en zoet van smaak worden.

1. Zet de aardappelen in de voorverwarmde oven. Na ongeveer 30-40 minuten (ja, geduld is hierin een schone zaak) haal je het deksel van de pan met uien en draai je het vuur omlaag.

2. Meng wat zout door de bloem of meel.

3. Dep de vis droog en strooi er wat van de bloem en peper overheen; zo wordt het wat krokanter. Verhit een pan met een laagje olijfolie op middelhoog vuur. Bak de vis goudbruin. Je kunt een thermometer gebruiken voor een ideale kerntemperatuur: ca. 67-70 °C.

4. Haal de aardappelen na ca. 30 minuten uit de oven en strooi er wat zout over.

5. Rasp nog wat zeste over de zoete uien. Serveer de vis en krokante aardappelen naast elkaar en doe de uien op de vis. Elke hap is opnieuw een smaaksensatie.