Tomaten-filotaartje
Intro
Filodeeg vind je in het vriesvak van de supermarkt, alleen is het vaak uitgedroogd. Het tere filodeeg brokkelt dan af. Zoek winkels waar ze Midden-Oosterse, Noord-Afrikaanse of mediterrane producten verkopen, daar hebben ze vaak betere kwaliteit.Ingrediënten
4-6 personen
• 200 g roomkaas
• 1 teen knoflook, geraspt
• 1 el wittewijnazijn
• zout en peper
• 4 vellen filodeeg (van 30 x 40 cm)
• 3 el (gerookte) olijfolie
• 1 el sesamzaad
• 1 el maanzaad
• 4-5 grote tomaten, in plakken
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Roer de roomkaas glad met de knoflook en de azijn. Breng op smaak met zout en peper en zet opzij.
- Leg een vel filodeeg op een bakplaat en bestrijk het met een eetlepel olijfolie. Leg een volgend vel filodeeg erop en herhaal met de olie. Herhaal nog een keer. Leg tot slot het laatste vel erop. Bestrijk het vel tot ongeveer 2 centimeter van de randen met het roomkaasmengsel.
- Bestrijk de randen van het filodeeg met de resterende olijfolie. Bestrooi de randen met het sesamzaad en het maanzaad. Leg de helft van de tomatenplakjes op het roomkaasmengsel. Zet de bakplaat in de oven en bak het taartje 20 minuten. Haal het taartje uit de oven en beleg met de resterende tomatenplakjes. Bestrooi met zout en peper. Serveer warm of op kamertemperatuur.