Vier Zwitserse kazen plaattaart

Vier Zwitserse kazen plaattaart

Ingredienten

 

Met deze waanzinnig knappe plaattaart met ui, vijgen en maar liefst vier soorten kaas steel je vanaf minuut één de show op een (kerst)diner met vrienden en familie. Wij serveren hem het liefst in stukjes bij de borrel, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een tafel vol hapjes te maken en deze plaattaart als spektakelstuk te serveren. Wat hem zo bijzonder maakt? De mix van vier kazen – Appenzeller® , Emmentaler AOP, Gruyère AOP, Tete de Moine AOP – die perfect samengaat met de zoete vijgen. Genieten met een hoofdletter G!

1. Verwarm de oven voor op 200C.

2. Maak eerst de gekaramelliseerde ui. Bak de uiringen aan in een droge(!) koekenpan tot ze licht bruinen. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

3. Zet het vuur laag en voeg de suiker, olijfolie en een snufje zout toe. Laat de uien stoven tot ze helemaal zacht zijn, ongeveer 3 minuten. Voeg eventueel een drupje water toe als de uien aanbakken.

4. Leg het bladerdeeg op de bakplaat en prik er met een vork gaatjes in. Houd een rand van ca. 2 cm vrij. Verdeel de gekaramelliseerde uien, vijgen en kaas over de bodem. Een beetje extra kaas op de rand is ook erg lekker.

5. Leg de walnoten bovenop en bak de taart zo’n 20-25 minuten in de oven, of tot-ie gaar en goudbruin is. Voeg de laatste 2 minuten de blaadjes salie toe, nadat je ze hebt bestreken met wat olijfolie.

voor 1 plaattaart (4 personen)

  • 2 grote uien, in dunne ringen
  • 2 tl suiker
  • ½ el olijfolie + extra
  • 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg
  • 5 vijgen, gehalveerd
  • 50 g Tete de Moine, geraspt
  • 50 g Emmentaler, geraspt
  • 50 g Gruyere, geraspt
  • 50 g Appenzeller®, geraspt
  • handje walnoten
  • paar blaadjes verse salie

extra: bakplaat, bekleed met bakpapier


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief