Vegetarische snert

Vegetarische snert

‘‘Snert is my favourite word in Dutch’, liet een Amerikaanse klant zich ontvallen tegenover zijn gezelschap, daarbij de ‘e’ als ‘u’ uitsprekend. We zijn trots op deze vegetarische variant van de oer-Hollandse soep. Daarom voor alle vegetariërs een snel en eenvoudig recept waarin in boter aangebakken knolselderij zorgt voor de typerende zoete smaak van snert. De Surinaamse gele pesi, vaak omschreven als een soort vegetarische erwtensoep, heeft er een concurrent bij’, vertelt Soup en zo. 

Bereiding


 
1. Breng de spliterwten aan de kook met het water en ½ theelepel zeezout. Schep het schuim van het oppervlak. Voeg als er geen schuim meer bovenkomt de laurierblaadjes toe. Kook de spliterwten op laag vuur gaar in circa 45 minuten. Giet de erwten af maar gooi het kookvocht niet weg.
 
2. Verhit de boter in een soeppan en fruit daarin de ui, wortel, prei, knolselderij en knoflook met een snuf zeezout. Voeg de spliterwten samen met het kookvocht en de laurierblaadjes
toe. Vul eventueel aan met kraanwater als de soep te dik is. Breng op halfhoog vuur aan de kook. Roer regelmatig door. Zet het vuur laag zodra de spliterwten uit elkaar vallen. Roer de
bladselderij door de soep. Breng op smaak met citroensap, zwarte peper en zeezout.

Dit recept komt uit het boek ‘Soep’ van Soup en zo (€16,99, Kosmos Uitgevers). 
 

Voor 4 personen:

  • 350 g groene spliterwten, gewassen tot het spoelwater redelijk helder is
  • 1,5 l water
  • 2 laurierblaadjes
  • 50 g boter
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • ¾ wortel, in dobbelsteentjes
  • ½ grote prei, in dunne halve ringen
  • ½ knolselderij, geschild, gewassen en in dobbelsteentjes
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • ½ bos bladselderij, fijngesneden
  • sap van ¼ citroen
  • versgemalen zwarte peper en zeezout


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief