Voor 6 personen
Bereiden 30 minuten
Wachten 2 uur (terugkoelen aquafaba)
Voor de vegan meringue
Voor de bessencompote
Extra nodig: keukenmachine
1. Giet de pot of het blik kikkererwten leeg in een vergiet en vang het vocht (de aquafaba) op in een schone kom. Zet de aquafaba minstens 2 uur in de koelkast.
2. Doe alle ingrediënten voor de bessencompote in een pannetje met stevige bodem en laat op laag vuur rustig koken. Dit kan zo 30 minuten duren. Als het de substantie heeft van een waterige compote zet je het vuur uit. Het dikt nog iets in als het afkoelt.
3. Selecteer het fruit voor de garnering. Snijd kiwibessen doormidden en vijgen in vieren.
4. Maak net voor serveren de meringue. Hoe korter van tevoren, hoe steviger hij blijft. Maal de gekoelde aquafaba 5 minuten op de hoogste stand in de schone kom van de keukenmachine. Voeg na 5 minuten stapsgewijs de suiker toe terwijl de keukenmachine blijft draaien. Als je alle suiker hebt toegevoegd doe je de limoenzest erbij. Meng in totaal 15 minuten. Je hebt nu prachtige witte schuimtoeven.
5. Schep de compote in mooie cocktailglazen. Lepel een goede toef meringue on top en garneer met fruit.
LET OP
Je hebt nu een heleboel meringue over. Lekker om op te eten tijdens de afwas. Goed om te weten: met deze hoeveelheid aquafaba heb je genoeg voor zeker 10 desserts. De ingrediënten voor de compote en garnering moet je dan wel verveelvoudigen.
Antiverspillingstip
In dit gerecht gebruik je alleen het uitlekvocht van de kikkererwten. Bewaar de kikkererwten voor een ander gerecht; bijvoorbeeld falafel, hummus of door een salade.