‘Caprese, tricolore… hoe vaak kun je een tomatensalade opnieuw uitvinden? Dit is zeg maar een klassieke versie op mijn manier. In de laatste veertig jaar hebben we tal van verschillende tomatenrassen leren kennen en eten, maar de waarheid is dat er nog vele honderden andere soorten bestaan: dik, dun, mooi, lekker, zoet, geel, peervormig, gestreept, zwart… de keus is eindeloos. Als je op de boerenmarkt of in de betere supermarkt zoekt, moet je zeker aan lekkere vleestomaten kunnen komen. Die flinke jongens zijn zoet, stevig en als ze goed rijp zijn waanzinnig lekker. Vanwege het formaat doe ik er altijd iets heel eenvoudigs mee en ik combineer ze zodanig met hun beste kameraadjes – tomaat, basilicum, zoutige kaas en goede olijfolie – dat je bij elke hap het volledige smaakpalet binnenkrijgt.’ – Jamie Oliver
1. Snijd de tomaten horizontaal in dikke plakken en leg ze op twee borden of op een serveerschaal.
2. Pluk het basilicum, houd de kleinste blaadjes apart en stamp de rest met een snufje zout in een vijzel tot een dikke, groene pasta. Voeg heel geleidelijk de extra vierge olijfolie en de rodewijnazijn toe en blijf roeren totdat je een heerlijk dikke basilicumolie hebt.
3. Proef, voeg naar smaak zout en peper toe, schep de olie op de plakjes tomaat en spreid het met de achterkant van de lepel uit. Kruimel of rasp er wat ricotta of feta over. Leg de resterende kleine blaadjes basilicum midden op de plakjes tomaat en serveer er warm, knapperig brood bij… Heerlijk!
Dit recept komt uit het boek ‘Jamie’s reizen’ van Jamie Oliver (€20,-, Kosmos Uitgevers).
Voor 2 personen, 10 minuten:
Extra benodigd: vijzel
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.