Iedere vette, zoete vis kan gebruikt worden voor deze simpele salade. De smaken zijn behoorlijk intens, dus serveer deze salade bij voorkeur als voorgerecht.
1. Verhit een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bestrooi de vis met zout en zwarte peper. Schenk wat olie in de pan en bak de vis 3 minuten op de huid. Keer om en bak de andere kant ook 3 minuten tot de vis goudbruin en gaar is – afhankelijk van het soort filet hebben ze misschien wat extra tijd nodig. Haal uit de pan en laat afkoelen.
2. Rasp de schil van een van de limoenen. Schil de vrucht met een scherp mes zodat ook het witte deel van de schil verwijderd wordt en gooi dit weg. Snijd het vruchtvlees in dunne plakjes en dan in kleine blokjes; verwijder hierbij het dikke witte membraan. Pers de andere limoen uit boven een grote schaal en roer de vissaus en de basterdsuiker erdoor; dit is de dressing.
3. Verdeel de vis boven de schaal in vlokken en laat ze in de dressing vallen. Verwijder tegelijkertijd de graten en huid. Voeg de chilipepers, limoenblokjes, gember, sjalotten en limoenrasp toe en schep alles voorzichtig door elkaar; probeer de stukken vis hierbij heel te laten. Proef en pas eventueel de smaakbalans aan – de salade moet pittig, zoet, zoutig en zuur zijn. Schep de gehakte pinda’s erdoor en verdeel het mengsel over knapperige slablaadjes. Dien op.
Dit recept komt uit het boek ‘Basisboek Thailand’ van Tom Kime (€29,99, Kosmos Uitgevers).
Voor 6 personen:
Specerijen:
Voorraadkast:
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.