Thaise mosselen

Bereiden

Bénine Bijleveld: 'Mosselen zijn voor mij het synoniem van een hete zomeravond. Ik heb de Nederlandse kust in mijn vizier, iets te veel wijntjes achter de kiezen, ben omringd door vrienden of familie, heb een zanderige huid en een bos verwaaid haar dat met geen mogelijkheid meer leuk kan zitten. Het fijne is: het boeit allemaal niet meer. Op zulke momenten is het leven veel te leuk en geniet ik er met volle teugen van. Als ik thuis mosselen maak, is het vaak toch een andere setting (alhoewel het wijngedeelte wel klopt) en vind ik het spannend om de mosselrecepten steeds af te wisselen. Een recept dat in ieder geval vaak terugkomt is deze Thaise versie. De kokosmelk, gember en limoen geven enorm veel smaak, waardoor ik de pan altijd helemaal leeg lik'.
 
1. Begin met het wassen en controleren van de mosselen. Spoel ze goed om en kijk vervolgens welke mosselen nog openstaan. Als ze open blijven staan nadat je ze een tikje op de schelp hebt gegeven, zijn de mosselen dood en moet je de schelpen weggooien. Verzamel alle goede mosselen in een schaal. 

2. Snijd de knoflook en gember in stukjes. Zet een hapjespan op het vuur met een flinke scheut zonnebloemolie en bak hierin de knoflook en gember. Voeg na enkele minuten de  kokosmelk, chilipoeder, vissaus en sojasaus toe. Breng de saus aan de kook. Pers de limoenen uit en voeg dit toe aan de pan.

3. Snijd de prei in ringen, was het zand eruit en voeg het toe aan de saus. Kook 2 minuten mee. Schep de mosselen door de saus. Leg een deksel op de pan en laat circa 8 minuten koken, zodat alle mosselen open gaan staan.

4. Serveer de mosselen met een plukje koriander. Geef er geurige basmatirijst of een Oosterse salade bij. Maar hé, een grote portie friet kan ook!
 
Dit recept komt uit het boek 'Food Talk' van Kim Feenstra en Bénine Bijleveld (€20,-, Kosmos Uitgevers).



Win een broodbox!


Maak kans op 1 van de 3 broodboxen die wij verloten!