Tempehspiesen met shiitake & bbq-saus

Intro

Bier kent ontelbaar meer smaakcombinaties dan wijn, vooral omdat het zoveel complexer is om te produceren,’ zegt Derek Walsh, bierexpert of eigenlijk biertechnicus. ‘Denk onder andere aan de grotere diversiteit van grondstoffen (en hun groeiplaats en klimaat) zoals water, granen, hop, gistrassen, suikers, vruchten en kruiden. Ook zijn er veel brouwmethoden en soorten rijping en lagering. Als je je erin gaat verdiepen, ontdek je dat de mogelijkheden eindeloos zijn.’ Drink bij deze spiesjes een glas Jopen Johannieterbier, dat is een topcombinatie!

Ingrediënten

Voor 4 personen 

Bereiding1. Meng de knoflook, suiker, sojasaus en het bier tot een marinade in een kom. Meng de marinade goed met de stukken tempeh en shiitake en laat minimaal 1 uur marineren, maar het liefst een hele nacht.

2. Giet de tempeh en shiitakes af met behulp van een zeef en vang de marinade op in een kom.

3. Verhit een grillpan op hoog vuur en warm de oven voor 180 ºC. Prik de stukken tempeh op lange satéstokken en wissel af met de shiitakes, mais en ui. Kwast de spiesen in met de olie en rooster ze 4 minuten op de grill. Keer regelmatig om.

4. Doe de gegrilde spiesen over op een met bakpapier beklede bakplaat en gaar nog 10 minuten in de oven. Zeef de marinade en breng met de tomatenpuree aan de kook op middelhoog vuur. Rasp de schil van de limoen over de spiesen en snijd daarna in partjes. Serveer de spiesen met een beetje limoensap en de saus. Serveer met gebakken rijst of bami.

Credits Recepten Eke Mariën Fotografie Jeroen Niezen