12 personen
• 30 g boter
• 8 kleine rode uien, gepeld, in dikke plakjes
• 400 g spruitjes, schoongemaakt, gehalveerd
• blaadjes van ½ bosje tijm
• 2 el fijne kristalsuiker
• 4 el balsamicoazijn
• 500 g bladerdeeg
• 1 ei, losgeklopt
• 50 g geitenkaas, verkruimeld
• knapperige groene salade, voor erbij
1 Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet 2 ovenvaste koekenpannen (Ø 25 cm) met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en smelt in elke pan 15 gram boter. Verdeel de uien en spruitjes in een enkele laag over de pannen en bak ze ongeveer 5 minuten, tot ze beginnen te karamelliseren. Strooi dan de meeste tijm erover.
2 Meng de suiker en balsamicoazijn in een kannetje (of maatbeker). Schenk in elke pan de helft van het mengsel over de spruitjes en uien, en laat de balsamicoazijn in ongeveer 5 minuten inkoken. Voeg dan wat zout en peper toe en neem de pannen van het vuur.
3 Rol het bladerdeeg uit tot een plak van 5 mm dik en snijd er cirkels uit die precies op de pannen passen ‒ als je kleine bladerdeegplakjes gebruikt, laat ze dan iets overlappen en steek er vervolgens twee cirkels uit. Bedek beide pannen met een deegcirkel en druk de rand een beetje in de pan.
4 Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bak de taarten 20 minuten in de hete oven, of tot het deeg goudbruin en krokant is.
5 Keer de tarte tatins om op twee grote, platte schalen en bestrooi met de verkruimelde geitenkaas en de bewaarde tijm. Serveer en geef er een knapperige, groene salade bij.
Per portie 494 kcal, 29,2 g vet (14,8 g verzadigd), 10,1 g eiwit, 50,2 g koolhydraten, 19,9 g suikers