4-6 personen
• 5 rode bieten (500 g)
• 1 el olijfolie
• 25 g lichtbruine basterdsuiker
• 25 g boter
• 1 tl komijnzaad
• 1 el rodewijnazijn
• 1 el heldere honing
• 100 g halloumi, in dunne plakken
• kleine bos dille of munt
• 500 g (glutenvrij) bladerdeeg
• 200 g magere Griekse yoghurt
• 1 el extra vergine olijfolie
• groene salade, voor erbij
1 Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de bieten op een groot stuk alufolie in een braadslee. Wrijf in met de olie en vouw de folie eromheen tot je een pakketje hebt. Rooster de bieten in 1 uur zacht. Laat iets afkoelen, verwijder de schil en snijd in dikke plakken.
2 Doe de suiker in een ovenvaste koekenpan (0 22 cm) en laat zonder roeren smelten tot een bruine karamel. Roer de boter en het komijnzaad erdoor, voeg de azijn en honing toe en haal de pan van het vuur (het is niet erg als de suiker stolt). Verdeel er een laag bieten, halloumi en wat gehakte dille of munt over. Maak nog een laag.
3 Verwarm de oven voor op 220 °C. Rol het deeg uit tot het op de pan past en snijd de randen weg (of gebruik een bord om een cirkel uit te snijden). Leg het deeg op de vulling en druk het met een paletmes tussen de bieten en de rand van de pan. Bak de tarte tatin 25-30 minuten, tot het deeg goudbruin en opgebold is. Haal uit de oven en laat 5 minuten staan voor je hem keert op een bord.
4 Hak de rest van de kruiden en meng met olie en een snuf zout en peper door de yoghurt. Serveer dit samen met een grote groene salade bij de taart.
Per portie 563,5 kcal, 33,5 g vet (17,9 g verzadigd), 13 g eiwit, 53,7 g koolhydraten, 15 g suikers