Tacoliefhebbers, wees gewaarschuwd: dit recept vind je misschien intimiderend. Onze versie van taco’s lijkt weinig op het origineel. Hoeveel we ook houden van de plantaardige taco’s en kaasenchilada’s die we in restaurants in Mexico en bij stalletjes in Zuid-Californië hebben gegeten – we vinden ze gewoon te vettig voor dit boek. Maar dat gezegd hebbend: het idee om groentes in een warme maïstortilla te wikkelen en die meteen op te eten blijft natuurlijk fantastisch. Daarom bedachten we een prachtig veganistisch alternatief met geprakte avocado en een vulling van linzen, kool, aardbeien en onze eigen Pico de gallo-spread.
1. Spoel de linzen af onder de kraan en laat ze uitlekken. Doe ze met het afgemeten water en een snuf zeezout in een pan. Leg het deksel erop en breng aan de kook. Draai meteen het vuur laag en laat ongeveer 20 minuten sudderen tot ze gaar zijn. Giet overtollig water af, als dat er is, en zet weg om te laten afkoelen.
2. Doe ondertussen de kool en aardbeien in een schaal, besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Voeg het hennepzaad, als je dat gebruikt, en de afgekoelde linzen toe en meng voorzichtig met je handen.
3. Schep de avocado uit de schil, doe in een kom, besprenkel met limoen- of citroensap (vooral als je niet meteen gaat eten) en prak met een vork fijn. Warm de tortilla’s op. Dien op: neem een tortilla, schep er wat geprakte avocado op, een lepel Pico de gallo-spread en een paar lepels van het linzenmengsel. Maak af met kiemen of microblaadjes. Vouw de zijkanten over de vulling heen en geniet!
Hoe maak je Pico de gallo-spread?
1. Verwarm de oven voor op 200 °C (gasstand 6). Leg 4 gehalveerde tomaten en 2 gehalveerde paprika’s (zaadlijsten verwijderd) op een bakplaat met de gesneden kanten naar beneden. Zet 30 minuten in de oven of tot ze een beetje zwartgeblakerd zijn. Haal uit de oven en laat iets afkoelen. Als je ze kunt vastpakken, haal je de schil eraf en doe je tomaten en paprika in de foodprocessor of blender. Zet kort aan, zodat je een gladde consistentie met nog wat stukjes erin krijgt.
2. Schenk in een kom en voeg ½ gesnipperde ui, ½ fijngesneden groene jalapeno, klein handje fijngesneden koriander en sap van ½ limoen toe. Roer door elkaar. Proef en pas de smaak eventueel aan. Je kunt de spread een paar weken in een luchtdicht potje in de koelkast bewaren.
Voor 4 personen. Vegan & glutenvrij.
Opdienen met
*Ingrediënten pico de gallo spread (zie onderaan bereidingswijze voor recept)
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.