Sushirol met zalm

Sushirol met zalm

Sushi met zalm is altijd een succes op de borrelplank. Dat komt omdat zalm een lekkere vette vis is de een perfectie combinatie vormt met sojasaus en wasabi.

Bereiding

Sushirijst

Het koken van de rijst is een van de belangrijkste stappen bij de bereiding van sushi. Doe precies wat er vermeld staat want alles moet nauwkeurig worden gedaan om goede sushirijst te krijgen.

1. Was de rijst. Doe dit door de rijst in een pan te doen, de pan vol te laten lopen met water tot hij overstroomt. Roer af en toe en laat het water stromen tot het helder blijft.

2. Giet de rijst af en laat hem 10 minuten uitlekken in een zeef.

3. Doe de rijst terug in de pan, giet 750 ml water in de pan en leg het deksel op de pan. Breng het water aan de kook, draai het vuur zacht en kook de rijst 15 minuten op laag vuur.

4. Draai het vuur uit en laat het deksel op de pan liggen. Haal het deksel NIET van de pan. Laat de rijst 15 minuten staan.

5. Weeg de suiker en het zout af en verwarm de rijstazijn. Voeg de suiker en het zout toe aan de rijstazijn en roer tot de suiker en het zout volledig opgelost is zijn. Schenk het azijnmengsel bij de rijst, roer het met een houten lepel er voorzichtig door en laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur. Verwerk de rijst op kamertemperatuur door de sushi.

Sushi met zalm

1. Snijd de verse zalm en komkommer in lange dunne repen. Schep de wasabi-mayonaise in een kleine spuitzak.

2. Leg een velletje nori op een sushimatje. Verdeel hier wat rijst over en maak een laag van ongeveer ½ cm dik. Draai het norivel om zodat de rijst onder het norivel ligt.

3. Schep wat rijst op het nori vel (het norivel ligt nu tussen 2 lagen rijst). Leg in het midden van het norivel een paar repen verse zalm en een paar komkommer slierten. Rol het geheel op en duw het voorzichtig in model.

4. Haal het sushimatje los en pak de sushirol er af. Snijd de zalm, die bedoeld is om aan de buitenkant van de sushi te leggen in dunne plakjes. Leg de plakjes zalm op de sushirol en gebruik het sushimatje om ze aan te duwen.

5. Snijd de sushirol in 8 stukken en leg ze op een bord. Herhaal voorgaande stappen met het tweede norivel en de overige ingrediënten. Schep met een lepel een beetje masago op de sushi, spuit stippen wasabi-mayonaise op de sushi en strooi een beetje zwart sesamzaad over de sushi.

Tips

  • Neem de tijd om de sushi mooi en strak te rollen. Houd je werkplek schoon en netjes, en houd een nat doekje bij de hand om je mes mee schoon te vegen tijdens het snijden van de rollen.
  • Zet een bakje water klaar om je vingers nat te maken voordat je de rijst over het matje verdeelt.
  • Verpak je sushimatje in plasticfolie, zodat hij schoon blijft en er niets aan kan blijven plakken.

Voor 16 stuks

Bereidingstijd: 60 minuten (exclusief koken rijst + maken wasabi-mayonaise)

  • 200 g verse zalm, om in de sushi te rollen
  • ¼ komkommer
  • 4 el wasabi-mayonaise (zie hieronder)
  • 2 norivellen
  • 1/3 hoeveelheid sushirijst (zie hieronder)
  • 1 potje masago (kuit van lodde)
  • 1 tl zwart sesamzaad
  • 300 g verse zalm, om op de sushi te leggen

Wassabi-mayonaise

  • 1 hoeveelheid mayonaise
  • 2-3 tl wasabi (naar smaak)

Sushirijst

  • 500 g sushi rijst
  • 750 ml water
  • 110 ml rijstazijn
  • 15 g suiker
  • 10 g zout

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine