4-6 personen
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de ui in fijne blokjes en zet apart. Snijd het vlees in grove stukken van 2×2 cm en bestrooi het met zout, peper en bloem. Verhit de boter in een grote, ovenvaste braadpan op middelhoog vuur en voeg het vlees toe als het schuim van de boter is weggetrokken. Bak de stukjes vlees rondom bruin, voeg dan de ui toe en bak 2 minuten mee. Voeg het laurierblaadje, de oregano, de bouillon en de reepjes zongedroogde tomaat toe en blus het geheel af met het bier.
2. Neem de pan van het vuur en schuif hem in de voorverwarmde oven. Laat het gerecht 1 ½ uur zachtjes stoven. Kwast ondertussen de bol knoflook in met wat olijfolie en leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif deze bij het stoofvlees in de oven en laat in 1 uur helemaal zacht worden. Haal de bol dan uit de oven en laat hem ongeveer 10 minuten afkoelen. Snijd het topje van de knoflook, knijp de knoflook uit de teentjes en prak het in een kommetje fijn met de appelstroop. Roer het knoflookmengsel door het stoofvlees in de oven en laat het dan nog eens 1 ½ uur verder garen.
3. Boen intussen de aardappels schoon en snijd ze met schil in dikke frieten. Laat de frieten 10 minuten weken in koud water. Verhit ondertussen een frituurpan met frituurolie voor op 160 °C. Dep de frieten goed droog en bak ze 5 minuten voor in de olie. Schep ze uit de pan. Als het stoofvlees gaar is, bak je de frieten af op 180 °C tot ze goudbruin en krokant zijn. Verwijder de laurierblaadjes uit de stoofschotel en serveer het vlees met de frieten.
Tip Dubbel of donker bier is een type bovengistend bier, meestal gist het nog na op de fles. De kleur varieert van middel- tot donkerbruin en het alcoholpercentage ligt rond de 7%.
Meer weten over stroop? Lees deze leuke weetjes over dit oer-Hollandse product
Geen idee welke wijn je bij dit recept moet serveren? Wij zijn dol op de wijnen van Lindeman’s: ze zijn toegankelijk en makkelijk te combineren met heel veel gerechten. Kijk hier welke wijn het beste bij dit recept past!
Credits Fotografie Maarten van der Wal – Styling en productie Marian Flint – Recepten en foodstyling Ingmar Niezen