Stoofpeertjes met witte-chocoladecreme

Intro

De meeste stoofpeertjes zijn rood door de toevoeging van wijn of bessensap, of door ze gewoon urenlang te laten stoven in enkel water. De stoofpeertjes in dit recept blijven licht van kleur en daarom stoof ik ze ook minder lang dan de rode versie.  

Ingrediënten

Voor 5-6 personen

Voor de lichte stoofpeertjes

Voor de witte-chocolade-yoghurt-crème

Verder nodig

Hazelnoot-sinaasappelkruimels (ca. 175 gr)

Bereiding

Hazelnoot-sinaasappelkruimels

Maal 50 gram blanke hazelnoten fijn in een foodprocessor met messen of hakmolentje en gebruik dit hazelnootmeel in plaats van het amandelmeel in het basisrecept van bladzijde 42. Voeg ook de rasp van ¼-½ sinaasappel toe.

Stoofpeertjes

1. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Snijd met een dunschiller de schil van de sinaasappel. Doe zowel het vanillemerg als het leeggeschraapte stokje met de sinaasappelschil en alle andere ingrediënten voor de stoofpeertjes in een pan. Breng alles aan de kook en laat de peertjes op laag vuur 45-60 minuten stoven. Schep de peren uit de pan en kook het vocht 10-20 minuten in, zodat het iets dikker wordt.

2. Snijd voor de crème het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met de yoghurt in een steelpan en verwarm dit al roerend tot het net iets warmer is dan lichaamstemperatuur (40-45 °C). Meng de gesmolten witte chocolade door de yoghurt en meng alles met een staafmixer. Laat de crème opstijven in de koelkast.

3. Serveer de stoofpeertjes (lauw)warm of afgekoeld en bestrijk ze met wat van het ingekookte vocht. Doe de crème in een spuitzak en spuit daarmee dopjes op het bord. Garneer met de hazelnootkruimels.

Tip: Snijd een klein stukje van de onderkant van de stoofpeertjes af, zodat ze makkelijk blijven staan.