Deze groene, hartige pannenkoekjes zijn fantastisch als je ze vult met salade en vleeswaren of hummus, met een lepeltje pittige saus erbij, zoals chilisaus of hete chutney. Je kunt ze ook vullen met restjes van de vorige dag.
1. Doe de spinazie in een grote pan met wat water – of alleen het water dat na het wassen aan de blaadjes is blijven hangen. Leg het deksel op de pan, zet deze op middel tot hoog vuur en breng aan de kook. Laat een paar minuten koken tot alle spinazie is geslonken, schep de groente in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen.
2. Als de spinazie koud is, knijp je er met je handen alle vloeistof uit. Snijd de spinazie vrij fijn.
3. Doe de eieren in een grote kom en klop ze los. Klop het kikkererwtenmeel erdoor tot het een glad beslag is. Voeg dan de fijngesneden spinazie en flink wat zout en peper toe. Roer goed en voeg extra water toe tot het losse spinaziebeslag net te schenken is, iets dikker dan slagroom, dus ongeveer 50-75 ml water.
4. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en schenk er een heel klein beetje olie in. Als deze heet is, schenk je een vierde van de spinaziemix in het midden van de pan. Verspreid het beslag met de achterkant van een lepel over de bodem van de pan tot je een cirkel hebt van ongeveer 20 cm. Laat een paar minuten zachtjes bakken en maak de pannenkoek met een dunne spatel los van de bodem. De onderkant moet gestold, maar nog niet bruin zijn. Keer om. Bak de andere kant ongeveer een minuut tot alles is gestold. Laat op een bord glijden om af te laten koelen en herhaal met de rest van het beslag.
5. Deze pannenkoeken smaken het best als ze zijn afgekoeld. Vul ze flink met al het lekkers dat je voorhanden hebt, zoals blaadjes sla, olijven en een hardgekookt ei, of chutney of mayonaise (probeer de avocadomayo op blz. 172) met in stukjes gescheurde vleeswaren.
Variatietip:
Met bevroren spinazie: Je kunt de pannenkoekjes ook maken met hele spinazieblaadjes uit de diepvries – zorg dus dat je altijd een klein voorraadje hiervan in de vriezer hebt liggen, dan kun je deze pannenkoeken snel in elkaar draaien. Je hebt ongeveer 100 g bevroren spinazie nodig. Laat de bevroren porties langzaam ontdooien of win tijd door ze in een koekenpan op middel tot laag vuur te laten ontdooien. Hoe dan ook, knijp overtollige vloeistof uit de ontdooide blaadjes, snijd ze fijn en voeg ze toe aan het beslag zoals hierboven staat beschreven.
Voor 4 stuks