Spinaziesoep met gepocheerd ei

Spinaziesoep met gepocheerd ei

Deze soep hadden we altijd in voorraad bij ons thuis, omdat Margherita spinazie kon eten – we maken hem voor haar altijd zonder ei. Dit is ook de reden dat ik zo’n fan ben van diepvriesspinazie – het is een van de groenten die goed ingevroren kunnen worden, dus hebben we altijd een zak in de vriezer. In dit recept wordt slagroom gebruikt, maar hij is zonder room ook heerlijk. Er zijn veel eenvoudige soepen uit mijn jeugd die heel gemakkelijk omgewerkt kunnen worden tot een complete maaltijd door gepocheerd ei toe te voegen, dat bij het eten van de soep openbreekt en zich met de soep vermengt.

Bereiding

U kunt de eieren pocheren kort voor u de soep opdient, maar ze ook, om het wat gemakkelijker te maken, van tevoren pocheren. Schep ze dan voorzichtig uit de pan in een kom ijswater. Voor u de soep gaat serveren legt u een gepocheerd ei in elk bord en voeg daar de hete soep aan toe. U kunt als u wilt ook een snee brood voor iedereen roosteren, en het onder in het bord leggen met het gepocheerde ei erop. Iedereen heeft zijn eigen ‘speciale’ manier om eieren te pocheren, en vindt die vanzelfsprekend de beste manier. Ik breng een grote pan met water aan de kook – ik gebruik 2 tot 3 liter water voor 6 eieren – en voeg 1 eetlepel wittewijnazijn toe. Je kunt de eieren het best in twee porties pocheren. Draai het vuur zo laag dat er alleen nog wat belletjes aan het oppervlak verschijnen. Breek elk ei in een kopje, roer in het water tot er een draaikolk ontstaat en laat het ei in het oog van de draaikolk glijden, zodat het eiwit zich rustig om de dooier heen sluit, in plaats van vlokkig te worden. Laat het ei afhankelijk van het formaat heel rustig 4 tot 5 minuten pocheren.

1. Verhit de olijfolie in een pan en laat hierin de sjalot zacht en glazig smoren. Voeg de boter en de spinazie toe en breng op smaak met zout en peper. Roer de slagroom en de groentebouillon erdoor, breng alles aan de kook en neem de pan meteen van het vuur. Dit is heel belangrijk, omdat de spinazie als u hem te lang laat koken zal oxideren, waarbij hij donker en metalig van smaak wordt. Het is juist de bedoeling dat de soep frisgroen en vers blijft.

2. Giet de inhoud van de pan in een blender en pureer hem glad (doe dit zo kort mogelijk om de mooie kleur te behouden), voeg zo nodig nog wat meer bouillon toe tot de soep de gewenste consistentie heeft.

3. Leg in iedere verwarmde soepkom een gepocheerd ei en schep de soep eromheen.

 

Dit recept komt uit het boek ‘Made at Holland’ van Giorgio Locatelli (€29,99, uitgeverij Fontaine).

Voor 6 personen:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 grote sjalotten, fijngesneden
  • 50 g boter
  • 1,5 kg verse spinazie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 100 ml slagroom
  • 2 liter geurige groentebouillon

Voor erbij:

  • 6 eieren (geporcheerd; zie bereidingswijze)

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief