Deze stol met pistachespijs is een leuke variant op de welbekende stol met amandelspijs. De frambozen geven een fris zuurtje aan het geheel.
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schep de meelsoorten, gist, suiker en zout in een kom.
2. Meng de boter, (bewaar 3 el om de stol mee te bestrijken) met het ei en de melk en schenk bij de bloem. Roer goed en kneed tot een elastisch deeg. Vorm tot een bol, bestrooi met wat meel en laat afgedekt een uur rijzen.
3. Maal voor de spijs 100 g van de pistachenoten, het citroenraspsel en suiker in de keukenmachine. Voeg het eiwit toe en laat draaien tot er een smeuïge spijs ontstaat. Kneed de spijs en vorm er een rolletje van, van ca. 15 cm lang.
4. Besprenkel de frambozen met het sinaasappelsap en schep om tot ze net wat zachter worden. Druk het deeg plat, bestrooi met de frambozen, het sap en de rest van de pistachenoten en kneed de vulling door het deeg. Laat afgedekt met plasticfolie circa 30 minuten rijzen.
5. Rol het deeg, bestrooid met bloem, ovaal uit tot 2 cm dik. Leg de pisctachespijs erop en klap het deeg dicht. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat met de naad naar beneden en bak hem in de oven in ca. 40 minuten goudbruin en gaar. Smelt de overgebleven boter.Smeer de stol in met boter en bestuif met poedersuiker.
Tip: Spelt fan? Je kunt de 250 g ’gewone’ bloem ook vervangen door 250 g speltbloem. Het brood wordt er qua structuur iets minder stevig van, maar is qua smaak des te steviger.
• 225 g volkoren speltmeel
• 250 g bloem
• 1 zakje gist
• 75 g suiker
• snuf zout
• 170 g roomboter, gesmolten
• 1 biologisch ei
• 200 ml melk, lauwwarm
• 150 g pistachenoten
• raspsel van 1 (onbespoten) citroen
• 100 g kristalsuiker
• 1 eiwit
• 40 g gevriesdroogde frambozen
• 2 el sinaasappelsap
• poedersuiker
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.