Spekkoek crumble brownie

Spekkoek crumble brownie

Francis Kuijk: ‘Er zijn drie soorten brownie die in mijn bakrepertoire zitten. Ik vind de gewone brownie echt heerlijk, daar kan je me voor wakker maken. Maar eentje met pandan, en ook deze met spekkoekkruiden vind ik ook echt een traktatie. Ik ben niet zo van de zachte brownies waar het beslag zowat ongaar is, maar van de smeuige, fudgy cakevariant. Dat krijg je in dit recept. Nog iets… in mijn voorraadkast heb ik altijd spekkoekkruidenmengsesl al kant-en-klaar staan om te gebruiken in van alles en nog wat. Denk aan cakes, koekjes, cupcakes, ontbijtkoek, cheesecakebodem, cruesli, en zo kan ik een hele lijst opnoemen. Mijn mengsel vind je op pagina 23 bij mijn spekkoekrecept. Dit zal je in een paar andere recepten in dit boek ook nog eens terug zien komen’

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 180o C elektrisch. Vet een brownievorm in en bekleed het met bakpapier.

2. Doe voor de crumble de bloem, spekkoekkruiden, basterdsuiker, het zout en de boter in een kom. Maak met een mes of je vingertoppen een kruimelig deeg. Roer de gehakte walnoten er doorheen en zet het kruimeldeeg in de koeling tot later gebruik.

3. Smelt voor de brownie de pure chocolade callets en boter au bain-marie.

4. Roer er met een handgarde het cacaopoeder, de suiker en vanille doorheen.

5. Meng nu de eieren een voor een door het beslag, goed mixen na elke toevoeging.

6. Meng in een kom de bloem, spekkoekkruiden en het zout door elkaar. Spatel dit nu door het chocolademengsel heen. Spatel er als laatst de bakvaste chocoladedruppels doorheen.

7. Vul de brownievorm met het chocoladebeslag en egaliseer de bovenkant. Verdeel het crumblemengsel erop.

8. Bak de brownie in 30 to 35 minuten gaar. Controleer of de brownie gaar is. Het beslag mag niet meer nat zijn, de kruimels juist wel

brownievorm van 25×17 cm.

30 minuten voorbereidingstijd; 25 minuten bereidingstijd

Voor de crumble

  • 135 g bloem
  • 1 el spekkoekkruiden
  • 90 gr lichtbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 95 g ongezouten roomboter, koud, in 1 cm blokjes gesneden
  • 35 g walnoten, geroosterd, gehakt

Voor de brownie

  • 175 g pure chocolade (callets)
  • 145 g ongezouten roomboter
  • 20 g cacaopoeder
  • 225 fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanillearoma
  • 4 eieren (M)
  • 120 g patenbloem
  • 1 el spekkoekkruiden
  • ¼ tl zout
  • 155 g bakvaste chocoladedruppels

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine