Spaghetti met salami en venkel

Spaghetti met salami en venkel

‘Ik heb wel meer van dit soort pastaschotels gegeten in Toscane. Soms ook met hele lekkere worstjes of plakjes gedroogde salami. Het is een vrij stevige, hartige pasta, maar de venkel brengt het in balans en maakt het iets frisser en delicater.’ – Jamie Oliver

Bereiding



Giet 2 flinke scheuten olijfolie in een pan. Doe er de salami en knoflook bij. Kneus het venkelzaad licht in een vijzel of met een mes en doe het ook in de pan. Laat het 1 minuut bakken op een lage pit – het vet moet uit de salami bakken en deze moet krokant worden. Doe nu de gesneden venkel erbij, roer, doe het deksel op de pan en zet de pit iets hoger. Laat 5 minuten koken en voeg de bliktomaten toe met eventueel wat gedroogde Spaanse peper. Laat 25 minuten koken tot het mengsel enigszins is ingedikt. Breng op smaak.

Kook de spaghetti in een grote pan gezouten kokend water al dente (kijk op de verpakking voor de kooktijd). Terwijl de spaghetti staat te koken maak ik altijd pangritata (krokante broodkruimels) om het gerecht een mooie structuur te geven en krokant te maken. Neem daarvoor een paar flinke handen grof broodkruim – ik snijd daarvoor de korstjes van mijn oude brood af en maal de zachte binnenkant kort in de Magimix. Bak het kruim met 4 of 5 eetlepels olijfolie tot het krokant begint te worden. Soms doe ik er voor de extra smaak een takje rozemarijn bij. Giet de spaghetti, als die klaar is, af in een vergiet en roer de tomatensaus erdoorheen.

Dit is een tamelijk machtig gerecht en heel, heel smakelijk. Serveer het in een grote kom en strooi de groene venkelplukjes en krokante goudbruine pangritata er overheen. Eet het meteen en drink er een goed glas rode wijn bij.

Dit recept komt uit het boek ‘Happy days met the naked chef’ van Jamie Oliver (€20,- Kosmos uitgevers). 




 

Voor 4 personen, 45 minuten:

  • olijfolie
  • 140 g goede, pittige Italiaanse salami, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 knolvenkel, gehalveerd en in dunne plakjes, de bovenste plukjes apart gehakt
  • 2 blikken gepelde tomaten van 400 g
  • naar keuze: 1 gedroogde Spaanse peper, verkruimeld
  • 450 g gedroogde spaghetti of linguini
  • 2 handjes oud broodkruim
  • naar keuze: een takje verse rozemarijn


  •  


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine